Еко празник в Зоопарка по повод Деня на околната среда събра стотици малчугани

Пъстър еко празник събра деца от близо и далеч в старозагорския зоопарк

Еко празник в Зоопарка по повод Деня на околната среда събра стотици малчугани | StandartNews.com

Пъстър еко празник събра деца от близо и далеч в старозагорския зоопарк. Инициативата на зооградината се реализира съвместно с РИОСВ – Стара Загора и Драматичен театър „Гео Милев“. Чрез игри и викторина малчуганите научиха интересни и полезни съвети как да бъдат отговорни към природата и животните. Зеленото тържество се случи по повод предстоящия на 5 юни Световен ден на околната среда и Ден на еколога.

„Идеята ни е да образоваме децата по достъпен за тях начин, да им споделяме любопитни факти, които те да възприемат и запомнят. Така от малки ще знаят, че отговорността към природата е обща и трябва заедно да полагаме усилия, за да бъде околната среда чиста. По време на събитието припомнихме, че както в природата, така и при нас е необходимо разумно отношение  и спрямо животните. В зоопарковете не се допуска хранене и дразнене на  обитателите им“, каза д-р Ивелина Илиева, ръководител на зооградината.  

„5 юни не е празник само за еколозите, той е и на всички нас. Отбелязването му започва преди много години, за да акцентира върху грижата към околната среда. Тази година е посветен на ограничаването на замърсяването с пластмаса и апел към рециклиране и устойчиво използване на пластмасовите изделия“, сподели Петя Байкова, експерт и представител на РИОСВ – Стара Загора.

Забавното предизвикателство „Скачай като кенгуру“ донесе на малките посетители освен емоции, така и атрактивни подаръци.  

Актьорите от Драматичен театър „Стара Загора“ отново подариха част от най-актуалната си постановка в момента „Ние, врабчетата“. Специална стена даваше възможност за снимки, които носят 50% отстъпка от цената на билета за спектакъл от афиша на театъра.

В края на празника организатори и деца поставиха три къщички за птици в Зоопарка, за да имат подобаващ дом пернатите му гости.

Специални подаръци получи и Пламен Димов, кръстник на леопарда – Леа, и двете черни пантери – Лили и Данте. Предложението за имена на Пламен, възпитаник на СУ „Максим Горки“ под липите, събра най-голяма подкрепа във фейсбук страницата на Зоопарка, малко след пристигането на малките големи котки в края на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай