Еднометрови глави на божества допълниха експозицията на открито на артефакти от музей „Неолитни жилища“ в центъра на Стара Загора

По този начин бе завършена композицията и концепцията, представяща експонати от музея в уголемен размер

Еднометрови глави на божества допълниха експозицията на открито на артефакти от музей „Неолитни жилища“ в центъра на Стара Загора | StandartNews.com

„С днешното събитие продължаваме инициативата ни от 2022 г., когато по Програмата за туризъм на Община Стара Загора бяха направени и поставени тук първите две копия на фигури от музей „Неолитни жилища“. Сега надграждаме идеята и представяме още две от тях“. Това сподели в началото ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева при официалното откриване на поставените две нови фигури, изобразяващи артефакти от Ранен халколит (нач. на V хил. пр. Хр.) и Късен халколит (края на V хил. пр. Хр.), позиционирани в центъра на града. По този начин бе завършена композицията и концепцията, представяща експонати от музея в уголемен размер, подходящ за снимки и провокиращ търсене на повече информация за историята на експонатите.  

Сред гостите на събитието бяха авторът на макетите фотографът и творец Цветан Четъшки, както и арх. Иван Иванов, избрал мястото, където да бъдат поставени интересните фигури. „Благодаря ви за енергията и труда, които вложихте. Нямаше да успеем да реализираме това начинание без подкрепата на Регионалния исторически музей. Надяваме се да стимулираме интереса на жителите и гостите на нашия град да посетят музей „Неолитни жилища“ – защото той е своеобразна перла сред културно-историческите ни обекти. Експозицията тук допринася за рекламата на Стара Загора като град с хилядолетна история“, обърна се към тях ресорният зам.-кмет. Тя допълни, че тепърва пространството около „Неолитни жилища“ ще става все по-привлекателно.

„Това е емблематично място на духа, на културата, на живота в града ни. От тук искаме да провокираме любопитството на младите да опознаят по-добре Стара Загора, за да е градът жив в техните сърца, независимо от новото и модерно време, в което растат младежите“, сподели и зам.-кметът Надежда Чакърова по време на откриването.

„Идеята е чудесна, а локацията е много подходяща, защото сме в културния център на нашия град – между Регионалния музей, Художествената галерия, Държавна опера и Драматичен театър „Гео Милев“. Стара Загора има изключително богата колекция от праисторическа пластика, показваща сложния и интересен свят на древните земеделци, обитавали нашите земи. Чрез тези изделия днес разбираме техните представи за света, за необятното, за един модел, отдалечен от нас, но същевременно интуитивно го откриваме посвоему в техните фигури“, каза Петър Калчев, директор на РИМ – Стара Загора. От думите му стана ясно, че показаните макети допълват поставените през 2022 г., които са други две значими находки – едната от землището на старозагорското село Ловец, както и тази, намерена край курортното селище Старозагорски бани – позната като фигурката от Сулица. Оригиналът към момента се намира в Музея на жената в Германия, а неин откривател е археологът Васил Миков. „Идеята ни при реализирането на тази експозиция е да допълним композицията с другите два експоната – уникални глави. Едната е открита при селищната могила край язовир „Чаталка“, изобразяваща богиня, заемала високо място в божествената йерархия. Другата е намерена край село Диня и също е уникална по рода си – представлява жрец в транс и унес, вероятно Бог-небе. На главата има превръзки от бяла и червена материя. Ясно се виждат зъби, нос и фини детайли – пластиката заслужава да бъде показана на широката аудитория“, даде подробности Петър Калчев.

„Технологичният процес включи дигитална 3D възстановка, по която след това направихме увеличените копия. Винаги е много интересно, когато вникне човек в детайлите на даде артефакт, когато работи отблизо с него. Всеки поглед му носи различно възприятие. Първите две фигури предизвикаха интерес, вярвам, че и с тези ще бъде така“, обобщи творческия процес авторът Цветан Четъшки. Той допълни, че размерът на новите фигури е реализиран в мащаб 1:10 в линейни метри. Така фигурите в оригинал са около 10 см, а всеки може да се снима до уголемените им копия, които са над метър високи. Изработени са от стъклопласт, за да бъдат устойчиви на атмосферни условия.

Част от събитието днес бяха още началникът на отдел „Туризъм“ на Община Стара Загора Маргарита Крумова със своя екип, както и общинският съветник, част от ПК по култура, туризъм и вероизповедания към Общинския съвет Дарин Петков, представители на културната общност в града и медии. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай