Два града строят "зелени" затвори

Опитът идва от Норвегия

Два града строят "зелени" затвори | StandartNews.com

Първите стъпки за създаване на два пилотни „зелени“ затвора у нас са вече факт. Обсъждат се варианти лишените от свобода и персоналът от затворите в Белене и в Плевен да са първите, които ще бъдат обучени към придобиване на знания и умения в областта на „екологичната“ икономика, съобщиха от Министерството на правосъдието. 

Опитът идва от Норвегия, където Норвежката корекционна служба вече е интегрирала тези концепции в своите затвори в областта на селското стопанство, биоземеделието, здравословните продукти, използването на самоподдържащи се енергийни ресурси и създаването на здравословна затворническа среда. 

Днес в Белене приключи работно посещение на норвежки и български експерти, в рамките на което бяха представени идейните намерения на екипите на двата избрани затвора за реализиране на „екологични“ решения. Разработен е и първият вариант на проектни дейности, индикатори и прогнозен бюджет. Следващата среща на работната група ще бъде в края на февруари в Норвегия, където българските участници ще се запознаят с норвежкия опит и ще бъде подписано споразумения за „побратимяване“ между затвора град Плевен и затвора град Белене със затвора Она, Норвегия.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай