Понеделник,

Д.Николов: Не сградата, децата правят Училището!

От: Петя Валентинова -
280
Д.Николов: Не сградата, децата правят Училището!
A
A
A
  • Трябва спешно да прием пакет от мерки в подкрепа на дребния и малък бизнес, казва председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов в специално интервю за СТАНДАРТ

Димитър Николов е втори мандат общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ в Горна Оряховица и настоящ председател на местния парламент. По професия е журналист с над 20 години опит. Собственик и управител е на най-голямата извънстолична пресгрупа, която включва пет печатни и шест онлайн медии. Николов е също председател на УС на Българската асоциация на регионалните медии. Член на СБЖ и председател на клуба на журналистите в Горна Оряховица. Икономист по образование, с магистърска степен в сферата на управление на човешките ресурси. Семеен, с едно дете.

"Стандарт" разговаря с Димитър Николов за актуалния обществен казус за закриването на едно от училищата в община Горна Оряховица. Какво наложи мярката, имат ли основания противниците й и има ли алтернатива решението, както и какви предизвикателства среща местната управа в условията на кризата с коронавируса, Казва Димитър Николов пред Петя Валентинова в специално интервю за агенция „СТАНДАРТ“

- Г-н Николов, на фона на превзелата страната икономическа и здравна криза около разпространението на коронавируса, в Горна Оряховица се вихри скандал около закриването на училището в село Поликраище. Защо темата толкова нажежи публичните страсти и имат ли основания да я оспорват недоволните граждани?
- Темата наистина е болезнена за местната общественост. Искам да внеса уточнението, че дискусията за оптимизация на училищната мрежа бе инициирана от общинска администрация, а вносител на докладната е кметът. Председателят на ресорната комисия в общинския съвет Иван Момъков обаче е колега с дългогодишен опит в системата на образованието, с безспорна експертиза и изключително последователен във визията си за тенденцията и развитието на общинската училищна мрежа. При обсъжданията, които направихме и изнесените данни, както за мен, така и за мнозинството от колеги в общинския съвет стана ясно, че процесът и не-обратим и оптимистична перспектива за училището просто няма.
В личен план ще кажа, че за мен това бе може би най-трудното решение през двата ми мандата в местния парламент. Аз съм израснал на 20 метра от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Поликраище, където е бащината ми къща. Познавам местните и тяхната психология, затова донякъде разбирам и оправдавам реакциите им. Поликраище е едно доста модерно село, бих казал от градски тип, което отдавна има културен и икономически обмен с държавите от централна Европа. В момента обаче по-голяма част икономически активното население работи в Горна Оряховица или Велико Търново, а Поликраище се оформя като сателитно селище, което има бърза транспортна връзка с двата най-големи града от областта. Жителите на Поликрайще са находчиви и далновидни хора и искат децата им да бъдат конкурентноспособни за утрешния ден. Неслучайно ги насочват към град-ските училища. Тези икономически активни хора отдавна са направили своя избор, никой няма да върне децата си в селското училище, където паралелките от 1-ви до 7-ми клас са смесени. Реално децата от Поликраище, които биха учили в местното училище, в най-добрия случай може да достигнат пет. Тук говорим за деца на пастири, които не са трайно уседнали в населеното място. Не можем прогнозираме утре накъде ще ги отведе животът и икономическия им интерес.
Това, което се случва около закриването на училището е, че едни хора много умело експлоатират заблудите и самочувствието на местните, част от които отказват да се примирят, че селото ще остане без действащо училище за сметка на други съседни села.
- Недоволните предлагат ли алтернативно решение?
- Не, те казват да не се закрива училището и да продължи да се дофинансира, за да оцелява някак си. Пропускат обаче фактът, че това дофинансиране в последните две години струва на общинския бюджет близо 50 000 лв. и сумата ще расте. Аз бях засипан от гневни коментари в социалните мрежи, предимно от учителки и работещи във въпросното училище. До момента обаче със с мен директно не са свързали родители, които да се почувствали пряко ощетени от въпросната мярка.
Това ме навява на мисълта, че вероятно от нас се очаква да поддържаме живо учебното заведение не толкова заради местните деца, колкото заради преподавателите. Струва ме се, че самите тях е стресиращо да си представят работа в по-конкурентна среда на едно добре развито и изпълнено с живот градско училище. Ще им кажа следното, понякога и най-лошото решение е по-добро от липсата на такова.
- Имате ли наблюдения върху образователния процес в училището? Колко деца се обучават там и какви резултати постигат на матури и външни оценявания?
- Не бих се наел в детайли да анализирам образователния процес, тъй като не съм специалист. Данните обаче са категорични - в Поликраище учат 33 деца, а след външното оценяване училището е на 80-то място от 83 учебни заведения в област Велико Търново .
- Стигна се и до колективно искане за оставки на кмета на общината и групата на ГЕРБ в местния парламент. Прозират ли политически интереси зад общественото недоволство?
- Първо, ние сме мажоритарно избрани представители в общинския съвет и представляваме интересите на всички избиратели от Община Горна Оряховица, не само на тези от Поликрайще. Искам на свой ред да попитам, а те дали са съгласни парите им да се харчат нецелесъобразно. Разбирам и колегите от опозицията, които демонстрират политическо поведение и добре се възползват от темата. Все някой обаче трябва да взема управленските решения, макар те да са болезнени и неприятни.
Даваме си сметка, че мярката е радикална, но в тази ситуация е най-популярната. Можем само да отложим решението, но не и да го спрем. Процесът е необратим, забавянето само ще го оскъпи и усложни. Никой не харесва реформаторите, но историята ги помни.
- Как стои въпросът с материалната база на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - в какво състояние е сградният фонд и има ли предложения как да бъде оползотворен след предстоящото закриване на школото?
- Най-тъжното е, че материалната база наистина е отлична. Едно училище обаче не е сградния фонд, то е жив организъм, а децата са неговата кръвоносна система. По отношение на бъдещето - аз отдавна застъпвам идеята реконструирания спортен салон да бъде предоставен на местен клуб за организирана спортна дейност. Няма никаква пречка базата да се предостави на местни инициативни групи за летни лагери, езикови школи, арт пленери.
- Нека да изясним икономически контекст на взетото решение. В условията на настоящата криза общините инкасират много по-ниска събираемост на данъци и такси заради облекчителните мерки. Каква е равносметката до момента в Горна Оряховица и как би се отразило, ако продължи практиката с дофинансирането на училището в Поликраище?
- Неизпълнението на собствените приходи в общинската хазна пред последните 45 дни в условията на пандемията е за над 1 млн. лв. В такава ситуация не мисля, че някой би искал да управлява личните си финанси по начина, по който ни се предлага да управляваме публичните. Това е един своебразен портфейл, който ни е поверен от нашите съграждани. Лошото му управление може да ги лиши от един пакет публични услуги като чистота, улично осветление, детски ясли и градини.
Предвид сегашната изключителна тежка за бизнеса ситуация аз предлагам да се учреди общински микрофонд, в който основно с публичен ресурс да започнат да се изплащат грантове към най-дребния и малък бизнес в общината. Това са фирми, които нямат дори административен капацитет да се кандидатстват за мерки като 60/40. Говорим за помощ в размер до 1000 лева, която за един малък павилион, който храни едно или две семейства, може е жизненоважна в момента. Според такива търговци подобна помощ ще им даде до три месеца живот в тези трудно предсказуеми условия. Ако разпределим едни 50 000 лева в това направление, ще помогнем на поне 50 домакинства да се справят в кризата. И това ще са пари, които реално ще стигнат до хората и ще се върнат в икономиката на община Горна Оряховица. В същото време създадохме фонд за подкрепа на млади лекари. Той обаче е с крайно недостатъчен капитал към момента (5000 лева). За да се разгърне ефективно, трябва да разполага с поне 20 000 лева. Само тази пролет сме субсидирали училището в Поликрайще със 17 000 лв.
- На фона на събитията у нас и по света, особен остър е въпросът за "здравето" на здравната ни система. Регистрирахме ли проблеми в общинското здравеопазване покрай кризата с Ковид-19 и как се справя местната болница със заразените граждани?
- Болницата в Горна Оряховица стана кауза за гражданите в условията на кризата. Тя обслужва не само градът и селата, а и други общини на територията на Велико Търново. Ако до преди години болницата имаше сериозни задължения, сега тя регистрира положителен финансов резултат, напълно ликвидна е и разполага с добра материална база. Грижим се за технологичното й осъвременяване. От началото на епидемията от дарения бяха събрани над 150 000 лева. Закупихме респиратор, втори ни беше дарен после се взе и трети - мобилен. Медиците ни успешно се справиха с местните случаи на позитивни пациенти. Гордеем се с техните усилия, както и с ефекта от последователната политика по оздравяването й.
- По отношение на културата - община Горна Оряховица отмени всички масови прояви през май и юни месец, включително емблематичният празним на местния суджук. Как ще се отрази тази "суша" в културната програма на местната икономика?
- За съжаление, тази година Горна Оряховица трябва да отбележи 150 години от обявяването си за град, но настоящата реалност няма позволи планираните събития да се проведат през май и юни. Най-вероятно съвсем семпла, но стилна церемония ще има за удостояване на избраните почетни граждани в общината Колкото до ефектът за икономиката - със сигурност ще е негативен. Събития като Празника на Горнооряховския суджук носи раздвижване в потреблението и възможности за местните производители и ресторантьори. Най-важното и мъдро е обаче да опазим здравето на хората, а празници пак ще има.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията