Детското присъствие е акцентът на Националния тракийски събор

Детското присъствие е акцентът на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ 2021

Детското присъствие е акцентът на Националния тракийски събор | StandartNews.com

За петнадесети път на 28 и 29 август на Старозагорските бани ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Той отново събира над  4000 участници - любители на българския бит и култура с рекорден брой заявки за участие. Те ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България. Публиката ще се наслади на участници от 21 области от над 70 общини в страната. Над 36 часа е включената програма на двете сцени в двата фестивални дни. Тази година акцент на събитието е детското присъствие. Детски певчески и танцови колективи, както и индивидуални изпълнители ще бъдат част от форума.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България  Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.

Участниците ще се изявяват двата дни, на две сцени, разположени сред естествената зеленина и прохлада на парка на Старозагорските бани. Началото на програмата е в 8.30 часа на 28 август (събота). От 11.00 часа с благослов на Старозагорския митрополит Киприан е официалното откриване на събора . В 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а от 21.00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени, е в състав с председатели, съответно доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове:академик  Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров Христо Иванов, гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и  Енчо Енчев, гл. худ. ръководител детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички ще изкушават малките посетители на събора. В тях те ще имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др. А селският двор "Добра среща“ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др. Над 50 занаятчии от цялата страна ще сътворят занаятчийска чаршия, където ще предложат сувенири, бижута, дърворезба, металокерамика, иконография и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай