Десетки се събраха на мюсюлманска "задушница" в Биволяне

Заместник-председателят на Народното събрание Мукаддес Налбант и кметът на Момчилград Илкнур Кязим бяха на събитието

Десетки се събраха на мюсюлманска "задушница" в Биволяне | StandartNews.com

Десетки се събраха на традиционното мае в местността Кесе тепе край село Биволяне. Да споделят празника с местните жители бяха заместник-председателят на Народното събрание Мукаддес Налбант, кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, председателите на ОбС  - Момчилград и ОбС -  Кърджали Ерсин Юмер и Юсеин Ахмед, председателят на ДПС - Момчилград и зам.-кмет на общината Айхан Осман, общинският съветник Рейхан Мустафа и председателят на Сдружение "Джем - Южна България" Мустафа Али.

"Има нещо особено в малките селца. Карат те да забравиш за забързаното ежедневие и да си припомниш забравени легенди за местността. Създават време за истории", заяви в поздравлението си към жителите на Биволяне и района Илкнур Кязим.

Съборът-мае се провежда при Елмалъ баба теке до село Биволяне. Той е първият от серията събори, които мюсюлманите-алевии (религиозно течение в неортодоксалния ислям) провеждат в Източните Родопи. Събиранията са традиционни за алевийската общност.

Маето започва в петък вечер с поклонение на седемте гроба в текето. Поклонниците изпълняват ритуал. Те докосват прага на текето, след това края, средата и началото на най-големия гроб, а накрая гърдите си. Палят се свещи в специални метални сандъчета.

Следващият ден (събота) е основен за събора. Върху гробовете се поставят много дарове - изкуствени цветя, свещи, кибрит, дрехи и др. Опъват се маси и сергии, където се предлага за продан всичко традиционно за панаирите. Има малка сцена, на която излизат самодейни групи и изпълнители. За децата има въртележка, карамелизирани ябълки, захарен памук, захарни петлета на клечка и др. Под вековен дъб в местността се провежда едно от основните събитя за събора - търгът за животни. Тук се оставят като дарения животни, които посетители могат да закупят. Със събраните средства се заплаща маето а част от сумата отива за организиране на следващото. В ранния следобед се раздава от курбана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай