Денят на Стара Загора започна с Молебен

Кметът Живко Тодоров: С нашите действия определяме в каква България ще живеем

Денят на Стара Загора започна с Молебен | StandartNews.com

„Искаше ми се днес да се обърна към Вас с празнично слово, но събитията не ми позволяват това. Преди 142 години, когато се полага първия камък за възстановяването на Стара Загора, Александър Богориди и интелектуалците на града го правят с идеята да създадат един модерен европейски град, в който всеки да отглежда своето семейство. Всяка държава и всеки град имат своите правила, които трябва да се спазват. Само върховенството на закона може да гарантира, че няма да бъдат нарушени правата на другите хора. Днес ние нямаме външни врагове, няма кой да ни напада. Но най-големият ни враг е сред нас в обществото, това е агресията. Агресията по пътищата, грубото погазване на закона и липсата на толерантност и уважение“, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. Той призова „да бъдем като нашите предци и да живеем в общество, в което не материалното, не скъпата кола, не скъпите вещи, не показността и суетата са на дневен ред, а моралът. Това зависи от нас, с нашите действия определяме в каква България ще живеем“, категоричен бе градоначалникът.

Денят започна с Mолебен за Стара Загора, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в храма „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ по повод 5 октомври- Ден на Стара Загора.

В честванията на Деня на Стара Загора участие взе президентът Румен Радев. „На днешния ден през 1879 година е поставен основният камък за повторното въздигане на Стара Загора от пепелищата на войната. Този символичен акт съвпада с полагането на основите на нова България, с възстановяването на  българската държавност след дълго историческо забвение. Днес аз съм убеден, че ако можеха вашите предшественици да видят изграденото, те щяха да бъдат удовлетворени“, с тези думи се обърна към старозагорци Радев.

В 10.00 часа на площада пред общината бяха издигнати националния трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз. С тържествена церемония беше отличен със званието „Почетен гражданин“ на Стара Загора на проф. д-р Иван Божков. „Аз съм част от Стара Загора, част от гражданите на Стара Загора, част от обществения живот на Стара Загора. Създаването на Тракийски университет е плод на усилията на всички граждани на Стара Загора. Радостен съм, че Стара Загора е символ на единството при решаването на кардинални проблеми на града и за държавата“, развълнувано каза първият ректор на старозагорската Алма матер. Той беше удостоен и с Почетен знак на Президента на Република България.

Новоизбраният двадесет и пети кмет на Млада Загора Гергана Желева вдигна високо символичния ключ на града като призова всички „да бъдем отговорни,да спазваме правилата в обществото, да се ангажираме и да ценим живота и свободата си“.

В парк „Пети октомври“признателните потомци отдадоха почит на загиналите в боевете за Стара Загора и поднесоха венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града.

Присъстващите разгледаха с интерес изложбата “125 години организирано тракийско движение в България“ , която беше представена около шадравана в парка. Експозицията е организирана от Тракийско дружество „Одринска епопея“.

В празника се включиха още областният управител Иван Чолаков,заместник-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Милена Желева и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, командирът на Втора Тунджанска бригада ген.Стоян Шопов,общински съветници, представители на партии,сдружения и граждани.

 Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2021“ вече може да бъде разгледана, но няма да има официално откриване и награждаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай