Четвърто национално биенале ще се проведе в Стара Загора

За тазгодишното издание на форума е избрана темата „ Мотиви от българските шевици“

Четвърто национално биенале ще се проведе в Стара Загора | StandartNews.com

Четвъртото национално биенале „Мозайката днес“  ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юли т.г., превръщайки го в  традиционно събитие в културния живот на града, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това антично изкуство. Организатори на проявата са  Община Стара Загора и „Арт Мозайка“.

За тазгодишното издание на форума е избрана темата „ Мотиви от българските шевици“, за която ще се използват рециклирани керамични плочки. Шевиците символизират хармонията в света и човешкото поведение, като в тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина. Завръщането към корените е мисия ,която споделяме и така отдаваме признателност към изкуство, с което предците ни са разказвали своите истории и са предавали послание за здраве, любов и благоденствие. Не е случайно и мястото, подбрано от организатора „ Арт Мозайка“ за сбъдване на събитието-парка на Старозагорските минерални бани, където се провежда ежегодния фолклорен фестивал „Богородична стъпка“.

По традиция биеналето се открива с изложба на участниците. Тази година жителите на града могат да се насладят на уникални мозаечни произведения на  изтъкнати наши и чуждестранни творци –„едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали“ и е част от изложбата „Балкански мостове III“, организирана от „Сдружение Асоциация на Българската Мозайка“ . Официалното  откриване е  на 1 юли  в 17.30 ч. в Музей на религиите и ще може да бъде разгледана  до 20 юли.  

Отдадени на идеята за популяризиране на мозайката и обединени от общата страст към тази древна художествена форма, доброволци от всички краища на България се обединяват в стремежа си да покажат, че тя е изключително разнообразна като приложение и може да има съвременно звучене. За целта през годините екипът използва различни техники и материали ,като резултатите на тази творческата  отдаденост могат да се видят и днес на различни позиции в града като : паното „Нова зора“ в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ изработена от стъклокерамика ;  парадната икона на Игнатий Старозагорски и надписа  в новопостроения храм, изпълнени по православните канони със смалт и мрамор; и репродукцията на символа в герба на града „ Лъвица, кърмеща лъвче“ от мрамор и гранит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай