Борисов на инспекция в Пловдив за доставените ваксини

Премиерът изрази специално благодарност към Европейската комисия

Борисов на инспекция в Пловдив за доставените ваксини | StandartNews.com

Здравният министър Костадин Ангелов и шефът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева посрещнаха премиера Бойко Борисов в Пловдив.

Борисов провери как се съхраняват ваксините срещу COVID-19, които пристигнаха рано тази сутрин в НЦЗПБ, а оттам тръгнаха доставки към Пловдив, Бургас и Варна, предаде Нова.

След като бъдат извадени от специалните фризери, ваксините издържат до 5 дни. Затова е нужна и желязна организация, за да бъдат използвани през това време всичките.

"Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично", сподели министър Ангелов.

Премиерът изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз.

„Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията“, добави Борисов.

Министър Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани. Именно заради това препаратът дойде в климатизиран бус на фирма за колбаси и предизвика подигравки в социалните мрежи.

„Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали", отбеляза Ангелов.

Той уточни, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за "Ремдесивир" са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

По-рано сутринта премиерът Бойко Борисов инспектира казармите в полигона „Корен”, където се строят нови сгради за учения на военните. Там се обучават и специалните части на армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай