Белица с паметен знак за загиналите в Първата световна война

Белица с паметен знак за загиналите в Първата световна война | StandartNews.com

Белица вече има паметна плоча на жертвите в Първата световна война от региона. Паметникът бе открит официално във вторник от областния управител на Благоевград - Бисер Михайлов, и общинския кмет Радослав Ревански. На церемонията присъстваха кметът на съседната община Разлог - Красимир Герчев, представители на политическите партии, общински съветници, кметове на населени места, директори на училища, родственици на загиналите във войната, видни общественици и граждани.

Заупокойна молитва и водосвет за загиналите християни и мюсюлмани в Първата световна война отслужиха отец Николай Варин от Банско, местният свещеник Николай Попов и имамът Ахмед Горелски.

Проектът за паметната плоча е дело на архитект Зоя Разсолкова – председател на общински комитет „Васил Левски", и на младия архитект от София Весела Костова. Те дариха своя труд в знак на почит и признателност към всички знайни и незнайни жертви от община Белица във войната. Паметната плоча е финансирана от държавния бюджет и от общината. Правителството на Република България създаде Национален комитет начело с министъра на отбраната за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай