Банско слави 24 май

Учители, ученици и родители се събраха за големия празник на площада

Банско слави 24 май | StandartNews.com

Най-светлият и обичан ден в празничния български календар - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, събра на централния площад в Банско деца, ученици, учители и родители.

„24 май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето значимо място в историята на Европа. 24 май е символ на българското достойнство, традиция и духовност“, заяви в приветствието си заместник кмета Стойчо Баненски. Той подчерта ролята на възрожденците и просветителите от Банско и дълга на съвременните банскалии свято да почитат, развиват и обогатяват наследеното от предците.

Преди празничния концерт на сцената на площада, бяха връчени грамоти на ученици от всички училища в община Банско за отлични резултати в образованието и успешно представяне на областни и национални конкурси, олимпиади и състезания, в областта на науката през учебната 2020/2021 година, както и на учители и културни дейци със значителен принос в книжовно – образователното дело и духовния напредък на община Банско.

Кметът на града Иван Кадев се обърна към всички банскалии със специално обръщение във Фейсбук:

На 24-ти Май почитаме делото на Светите братя Кирил и Методий и на всички техни последователи, които през нелекия исторически път на народа ни успяха да съхранят и укрепят българския дух, да обогатят нашата култура и да развият народната просвета. Тяхното дело ни даде писмо и четмо, културна идентичност, жажда за учение и наука, достойнство и чувство на гордост за принадлежност към българската нация.

Още по-горди днес сме ние - потомците на възрожденците и просветителите от Банско. Нашите предци са ни завещали богато духовно, културно и книжовно наследство, което ние трябва не само свято да почитаме и пазим, но и да развиваме, обогатяваме и надграждаме.

Честит празник!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай