6 области с инвестиции от еврофондове за ВиК

6 области с инвестииции от еврофондове за ВиК

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Още 6 области с достъп до инвестиции за ВиК инфраструктура от европейските фондове

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подаде проектно предложение за предоставяне на безвъзмездни средства от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ (ОПОС) за изготвяне на нови шест Регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за водоснабдяване и канализация. Те са за обособените територии на Велико Търново, Габрово, Хасково, Софийска област, Плевен и Търговище. В резултат на това и тези области ще получат достъп до инвестиции за ВиК инфраструктура от европейските фондове, след като изпълниха изискванията за финансиране по ОПОС.

Новото проектно предложение за шестте области е по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) № BG16M1OP002-1.018 „Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2” по приоритетна ос 1 „Води“ на ОПОС. Целта ѝ е подготовка на РПИП за определяне на приоритети за инвестиции във ВиК инфраструктура в новоконсолидирани райони, обслужвани от един ВиК оператор.

Предложението е продължение на изпълнявания в момента от МРРБ проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК“ и се основава на принципите за интегрирано и регионално планиране и изпълнение на инвестиции във ВиК инфраструктура. Благодарение на него вече 14 ВиК оператори подадоха разработените след изготвяне на РПИП предложения за финансиране по ОПОС. Обособените територии, в които те ще бъдат реализирани са: Русе, Враца, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Чрез дейностите по проектите ще бъде изградена и рехабилитирана ВиК инфраструктура в 50 населени места и ще бъде подобрено качеството на предоставяните услуги на над 2 млн. души, като общата стойност на планираните инвестиции е приблизително 2 млрд. лева.

Първият договор по процедурата - за обособената територия на ВиК Враца, вече е подписан. В рамките на предвидените в проекта инвестиции ще бъдат реконструирани и доизградени главни и второстепенни клонове от водоснабдителната мрежа с дължина почти 54 км и реконструирани 0.785 км довеждащ водопровод. В резултат ще бъдат намалени загубите на вода във Враца, Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина.

Инвестициите в област Враца включват и доизграждане на 22,740 км канализационна мрежа и рехабилитация на 0,970 км от съществуващата. В резултат се очаква повишаване на нивото на присъединеност, намаляване замърсяванията в следствие на нерегламентирани зауствания в реки и дерета на непречистени отпадъчни води.

Предвиждат се и дейности за подобряване на експлоатацията на пречиствателните станции във Враца и Козлодуй в съответствие с изискванията на Директива 91/271/ЕИО. Общият размер на планираните инвестиции в областта възлиза на близо 50 млн. лева.

През месец февруари т.г. беше подписан и договор за безвъзмездна финансова помощ с бенефициент „ВиК“ ЕООД Смолян, финансиран по процедура BG161M1OP002-1.014 „Регионален инвестиционен ВиК проект за обособената територия на „ВиК“ ЕООД Смолян“ по ОПОС. Дейностите по него включват: рехабилитация на пречиствателната станция за отпадъчни води в Смолян, изграждане и реконструкция на 14 км водопроводна и 19 км канализационна мрежа. Изпълнението на проекта ще подобри пречистването на отпадъчните води и ще намали чувствително загубите във водопреносната мрежа. Общият размер на инвестицията е 91,3 млн. лв., а срокът за изпълнение на дейностите е 48 месеца. Изготвянето на проектното предложение на ВиК оператора бе подпомогнато чрез реализацията на пилотния проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК“, изпълнен от МРРБ с финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

РПИП се разработват в отговор на изискванията за прилагане на регионален подход при планирането и реализирането на инвестиции във ВиК инфраструктура от европейските структурни и инвестиционни фондове, като се отчитат нуждите на ВиК системите и съоръженията за териториите в тяхната цялост, с цел гарантиране на ефективното развитие и функциониране на инфраструктурата, целесъобразното насочване на финансовия ресурс, икономии от мащаба и устойчивост на системите в дългосрочен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай