Вторник,

22,72 т незаконни отпадъци хванаха на границата

От: Мартина Суботинова -
120
22,72 т незаконни отпадъци хванаха на границата
A
A
A

Снимка- Прокуратурата

Превоз с 22,72 т отпадъци от текстил е установен на ГКПП Дунав мост 2 – Видин.

Превозът е върнат към Италия на 7 януари, тъй като боклукът е внесен в страната незаконно, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

След като българска фирма с инициали И.Р.Г. е определена като високо рискова относно превоза на отпадъци, министърът на околната среда и водите Емил Димитров е изискал извършване на стриктен контрол при всички превози за въпросното дружество.

През май 2020 г. е подаден сигнал от ГКПП Дунав мост 2 - Видин за превоз на въпросната фирма, извършена е проверка от страна на РИОСВ-Монтана, при която е установен незаконен превоз на 22,72 т отпадъци от текстил. Получател е българското дружество И.Р.Г., а отпадъците са с произход от Италия.

Превозът е определен като незаконен и отпадъците са върнати от лицето, което урежда превоза, фирма от Швейцария, на упоменатата в документите по превоза като генератор на отпадъците италианска фирма.

Това  е станало възможно в резултат на взаимодействие между Националния координационен център към МОСВ с компетентните органи на страните по транспорт и местоназначение, както и с Oкръжна прокуратура Видин, ОД на МВР и Главна дирекция "Гранична полиция".

Инициирано е разследване от Окръжна прокуратура-Видин, в хода на което е уточнен видът на внесените отпадъци - абсорбенти, кърпи за изтриване, филтърни материали и предпазни облекла.

За периода от създаването на НКЦ като оперативна работна група до края на ноември на 2020 г. нерегламентираните превози на отпадъци в процентно съотношение са намалели от 11,62 на сто на 2,85 процента, посочват от МОСВ.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички