Четвъртък,

22,72 т незаконни отпадъци хванаха на границата

От: Мартина Суботинова -
22,72 т незаконни отпадъци хванаха на границата
A
A
A

Снимка- Прокуратурата

Превоз с 22,72 т отпадъци от текстил е установен на ГКПП Дунав мост 2 – Видин.

Превозът е върнат към Италия на 7 януари, тъй като боклукът е внесен в страната незаконно, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

След като българска фирма с инициали И.Р.Г. е определена като високо рискова относно превоза на отпадъци, министърът на околната среда и водите Емил Димитров е изискал извършване на стриктен контрол при всички превози за въпросното дружество.

През май 2020 г. е подаден сигнал от ГКПП Дунав мост 2 - Видин за превоз на въпросната фирма, извършена е проверка от страна на РИОСВ-Монтана, при която е установен незаконен превоз на 22,72 т отпадъци от текстил. Получател е българското дружество И.Р.Г., а отпадъците са с произход от Италия.

Превозът е определен като незаконен и отпадъците са върнати от лицето, което урежда превоза, фирма от Швейцария, на упоменатата в документите по превоза като генератор на отпадъците италианска фирма.

Това  е станало възможно в резултат на взаимодействие между Националния координационен център към МОСВ с компетентните органи на страните по транспорт и местоназначение, както и с Oкръжна прокуратура Видин, ОД на МВР и Главна дирекция "Гранична полиция".

Инициирано е разследване от Окръжна прокуратура-Видин, в хода на което е уточнен видът на внесените отпадъци - абсорбенти, кърпи за изтриване, филтърни материали и предпазни облекла.

За периода от създаването на НКЦ като оперативна работна група до края на ноември на 2020 г. нерегламентираните превози на отпадъци в процентно съотношение са намалели от 11,62 на сто на 2,85 процента, посочват от МОСВ.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички