София била на косъм да стане столица на Римската империя

Тунелите под града са мит, казва доц. Тодор Чобанов

София е била на косъм да стане столица на Римската империя. Градът е бил в късата листа на император Константин Велики за нова столица. Това разкри в подкаста на "Стандарт" големият български историк доц. д-р Тодор Чобанов - бивш зам.-министър на културата и дългогодишен заместник-кмет на София. 

Издателят на "Стандарт" Славка Бозукова направи с доц. Чобанов ексклузивно интервю по повод 3 април - 145 години от обявяването на София за столица на България. 

На 22 март 1879 г. (3 април по нов стил) във Великото народно събрание в Търново се случва малко политическо чудо. 

На крака и с овации, без каквито и да е коментари, първите народни представители решават София да бъде столица на освободената българска държава. 

Предложението е на съоснователя на Българската академия на науките проф. Марин Дринов, а мотивът - поради географското разположение и потенциала за икономически растеж.

Сердика е бил ключов град за Римската империя, особено в периода от средата на ІІІ век до времето на Юстиниан Велики (средата на VІ век). Тя играе много важна роля в Римската империя. Била е столица на провинция вътрешна Дакия, разказа Тодор Чобанов.

Много императори пребивават в Сердика и градът получава редица привилегии.

Може би най-големият политически възход Сердика е в епохата на Константин Велики и неговите синове. Защото наследниците му също отделят голямо влияние на града, каза историкът, припомняйки че Константин Велики е казвал: "Сердика е моят Рим!".

Днешна София е имала по онова време  амфитеатър с 25 хиляди места, огромни представителни сгради. Дворецът на Константин е бил на мястото на днешния хотел "Шератон", като тронната зала е под площада пред централния ход на хотела.

Нещо повече - Сердика е била сред кандидатите в късата листа за нова столица на империята, каза още Тодор Чобанов.

Историкът обяви, че легендарните 240 километра тунели под София са мит - градска легенда. Имало е бункери за евентуално укритие на бившите социалистически велможи около Живков, но те вече не съществуват.

Единствените тунели под София са на метрото, категоричен бе Чобанов.  

Епизод 16 от подкаста "Чудесата на България", излъчен на 3 април 2024 г., може да гледате в специалната рубрика Podcast в Агенция "Стандарт" и в YouTube канала на "Стандарт". Може да го слушате и в Spotify. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА YouTube канала на "Стандарт"!

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кольо
преди 3 седмици

Сердика при императора предшественик на Константин, който го издига за август е живял тук до смъртта си и от Сердика е управлявал империята. Константин докато строи новата столица при Византия управлява също от Сердика и от Рим.

Откажи
преди 3 седмици

Има тунели бомбоубежище Редута Военна академия Университета Мавзолея БНБ Президентството Минал съм го.

Откажи