Епизод 22! Вежди Рашидов: Бих опитал да върна меча на Кубрат в България

Убеждавах Желю Желев националният празник да е 24 май, казва световно признатият скулптор

Бих опитал да върна меча на Кубрат в България. Това заяви големият скулптор Вежди Рашидов в подкаста на "Стандарт".

Издателят и главен редактор на медията Славка Бозукова разговаря ексклузивно с бившия министър на културата, бивш председател на НС и бивш шеф на комисията по култура в НС за 24 май, силата на духа, Бранд България и посланията към младите. 

Епизод 22 от подкаста „Чудесата на България”,  излъчен на 24 май 2024 г., може да бъде гледан в секция "Подкаст" на агенция "Стандарт" (www.standartnews.com), както и в You Tube канала на "Стандарт" (www.youtube.com/@Standart-News), където са всички епизоди на "Чудесата на България".

Вежди Рашидов разказа как е убеждавал първия демократично избран президент Желю Желев националният празник на България да бъде 24 май. 

"С него бяхме близки приятели, безкрайно го ценях. Един ден му казах: Желю, не прави Трети март национален празник. Дай ден, който ще ни събира заедно, да ни е хубаво - 24 май. Езикът на който се обичаме, езикът на който се мразим, езикът на който си разказваме, отричаме, приемаме – един език, на който ние комуникираме. Той вика: добре, ама ме натискат. Та така беше с 3 март", сподели Рашидов. 

Смятам, че ние в бездуховно време живеем. 
Тоест, май повече се мразим, отколкото се обичаме. Но за омразата имам ясна теза. Българинът не беше човек, който мразеше. Българинът започна да мрази, разделиха ни, сподели световно признатият скулптор.

На въпроса кой ни раздели, той отговори: "Големите сили във вътрешния ни живот, но външни хора също изиграха своята роля".

Младите хора са нашата съкровищница, категоричен е Вежди Рашидов. Попитан какво е за него Бранд България, емблемата на страната ни, той заяви: "Самата България е емблема. Морето, щастливите млади хора, танците, бъдещето, красотата на старите градчета, които са паметници на културата. Да си направим една прекрасна реклама на държавата, да се научим да уважаваме личностите си. Скоро бях в Народния театър на концерт на Лили Иванова, такова чудо не се ражда всяка сутрин. Това е чудо на природата, велика жена".

В подкаста с Вежди Рашидов ще видите още:

* Консумирайте повече духовна храна

* Една къща като не се чисти, тя се руши

* Въпреки атаките на „Америка за България“ успях да спася Червената къща

* Къпем се в омраза от сутрин до вечер

* Народът е като пластелин – ако е в ръцете на добър майстор е красив. И обратно.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Дони
преди 1 седмица

Не си спомням медиите да са писали и/или говорили нещо за това.

Откажи