Епизод 11! 3 март - проф. Андрей Пантев посочи най-голямото богатство на България

Героите ни са безименни, те са самотници, каза големият историк

Най-ценното нещо на България е дивният български език. Всичко ми вземете. Вземете ми Македония, Добруджа, покрайнините, но оставете ми българския език. Неслучайно се казва родна реч, омайна, сладка. Това заяви по повод националния празник 3 март големият историк проф. Андрей Пантев в подкаста на "Стандарт". Главният редактор Славка Бозукова разговаря ексклузивно с него За героите на Освобождението, на националния идеал, за ценностите, които ни обединяват. 

Епизод 11 от подкаста "Чудесата на България" бе излъчен на 2 март 2024 г. Може да го гледате в специалната рубрика Podcast в агенция „Стандарт” и в YouTube канала на „Стандарт”. Можете да слушате подкаста и в Spotify.

Бранд България е българският език, категоричен бе проф. Пантев.

Героите на 3 март са безименни - опълченци, четници. Те са самотници, каза още историкът. 

Тези, които след това са щедро възнаградени, те са почти забравени. Платеният героизъм е убиец на обаянието, смята още той.

Сега някои скачат два пъти на митинг и стават министър, депутат, посланик. Онези, които са мълчали, са се прибрали, станали са земеделци, адвокати, съдии и обикновени селяни, дето се вика, но са знаели, че това, за което са жертвали живота си и са пролели кръвта си, все пак може да не е най-любимата, като устройство, да не е най-желаната като територия, но все пак на европейската карта се появява едно възродено, възкръснало държавно име, каза проф. Андрей Пантев.

За него войнствената посредственост е страшна, защото може да бъде превърната в войнствена омраза.

Проф. Пантев даде и своите съвети на днешните политици: 

"Да оставят този папагалски език. Да се вслушат в писмото и словото на нашите пра- прадеди. Да се стремят да бъдат различни, но не като самоцел, а като нещо, в което предлагат другояче, дори и ако не е популярно в началото. Да бъдат малко по-изискани не само в облеклото, да обновят езика си. Боравят с 300 думи. Да знаят, че често пъти човечеството се състои повече от победени, отколкото победители".

Често в това да загубиш едно съпоставяне или съревнование има по-голяма чест, отколкото да се киприш с показна, експонирана победа, каза проф. Пантев.

Ето какво още каза проф. Андрей Пантев:

* Няма идеи, сега имаме една униформена еднаквост
* Обединява ни любовта към родителите, към тревичката на родния дом
* Национална идентичност се губи, когато я нямаш
* 3 март не е почивен ден, а усещане, че все още България е такава, каквато е била
* Времената днес са тежки само в морално отношение

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
София
преди 1 месец

да Живее Бг

Откажи
Наталия Илкова
преди 1 месец

Няма други исторически дискурси, към които да изпитвам в такъв голям обем презрение, имащо за фон - неподдаващо се на контрол физическо отвращение - от тези на другаря Пантев! "О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!" - е прочитът на "веруюто" му! Конформистче - отвсякъде!

Откажи