Епизод 10! Тайната връзка на Лютица с дракони и императори

Италианска нишка бележи историята на Мраморния град

* Италианска връзка бележи историята на Мраморния град

* От върха на средновековната цитадела се вижда летището в Одрин

Уникалната крепост Лютица над Ивайловград е тясно свързана с историята на седмината короновани латински императори в Константинопол. Това разкри археологът Филип Петрунов, който от години проучва твърдината, в подкаста на "Стандарт". 

Главният редактор Славка Бозукова разговаря ексклузивно с него за тайните на средновековната цитадела, останала известна в историята на Мраморния град. А също така и за крепостта Урвич край София, която пази средновековна индийска монета.

Новият Епизод 10 от подкаска "Чудесата на България" бе излъчен на 27 февруари 2024 г.. Може да го гледате в специалната рубрика Podcast в агенция „Стандарт” и в YouTube канала на „Стандарт”. Можете да слушате подкаста и в Spotify.

Единствена по рода си бронзова шпора с позлата и стъклена паста, изобразяваща главите на седем дракона, е открита в Лютица, съобщи Филип Петрунов. 

Факт е, че към момента друг такъв паметник не е откриван нито в България, нито в Италия, категоричен бе той. Шест от драконовите глави са разположени по корпуса на шпората, а самият шип е оформен като глава на дракон и   очите му  са запълнени със синя стъклена паста. 

Тези седем драконови глави символизират първенците на Рим - един от основните символи на града, каза Петрунов.

В Рим драконите са често срещани. Папа Григорий XIII използва в герба си дракона през XV век. Това е моята пряка аналогия към седемте короновани латински императори в Константинопол. След възстановяването на византийската империя те продължават номинално да се наричат латински императори в изгнание, защото вече не контролират пряко Константинопол, но тези им амбиции не прекъсват създаването на Османската империя, каза Петрунов.

Всеки, който иска може да види шпората в централната експозиция на Общинския исторически музей Ивайловград.

Крепостта Лютица е изградена на хълм от мрамор, затова в Средновековието е наричана Мраморният град. Разположението й е стратегическо. От върха й и днес се вижда не само границата, но и летището в Одрин.

* Какво означава името Лютица?

* Какви тайни крие крепостта Урвич?

* Защо манастирът в твърдината край Самоков е 
описан от отец Паисий?

* Гледайте епизод 10 от подкаста "Чудесата на България"

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Откажи