Политолог: Вотът на малките може да се пренесе към Слави

Одобрението за служебния кабинет е две към едно, казва Първан Симеонов в интервю за "Стандарт"

Политолог: Вотът на малките може да се пренесе към Слави | StandartNews.com
  • Одобрението за служебния кабинет е две към едно
  • Патриотите имат шанс за парламента, казва политологът Първан Симеонов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Господин Симеонов, освен "Галъп", вече още една агенция даде моментна снимка на това, което би се случило, ако изборите бяха утре - "Има такъв народ" получава еднакво или в рамките на статистическата грешка малко повече от ГЕРБ. Ще продължи ли ръстът на подкрепа за партията на Слави Трифонов?

- Процесът всъщност е двоен - веднага след изборите продължи ръстът на "Има такъв народ" с нормалната инерция, тъй като общественото мнение следва победителя. Също така, от известно време насам, заедно със санкциите по закона "Магнитски" и действията на служебния кабинет спада и подкрепата на ГЕРБ. Ефектът от всичко това е, че изглеждат с изравнени шансове за победа, но на този етап не може да се каже какво ще се случи, това е само моментна снимка, а не прогноза. Както и не можем да кажем какво ще бъде отражението върху избирателите на факта, че Слави Трифонов няма да се кандидатира лично. Това бе само частично уловено в нашето теренно изследване.

- Според Вас има ли вероятност поддръжниците на Слави да оттеглят подкрепата си, след като той лично не встъпва в политиката?

- Това няма да отблъсне положителната подкрепа, а по-скоро ще забави ръста. Просто защото част от вота за Слави Трифонов е личен. От друга страна обаче, доста голяма част от вота за Слави Трифонов е анти-ГЕРБ вот. Така че тези гласове, които евентуално ще се загубят като личен вот, ще бъдат наваксани от другаде. Но реакцията е ясна, че ако и Трифонов лично беше участвал, подкрепата щеше да бъде още по-голяма.

- Дали следващият парламент може да излъчи правителство?

- Шанс има, има и обществено желание, макар че няма да е лесно. Това правителство няма да е най-лесният вариант за упражняване на властта. Няколко неща се промениха от изборите насам - има нови избори, което означава, че на хората едва ли ще им се ходи на трети, дори и ако те съвпаднат с президентските. Второ, вече има ясни сигнали от повечето партии, че каквото и да става, те ще правят правителство. Трето, президентът даде един нелош прототип в лицето на служебното правителство, който би могъл да бъде претворен при добро желание в едно истинско правителство. Така че нещата вървят по-скоро към правителство, но това показва логиката. А какво ще реши например Слави Трифонов, не ми е ясно.

- Има ли шанс т. нар. партии на протеста да получат мнозинство в този парламент?

- Има. Ако изборите са в момента, те няма да получат мнозинство, но изборите са след две седмици, така че има време. Иначе ако не успеят, ще има БСП. И тук шансът на Трифонов е, че в служебния кабинет, създаден от Румен Радев, вече има някаква червена съставка, така че на него няма да му се налага тепърва да я търси. Но за момента това са само хипотези.

- На кого се отразиха най-много санкциите по "Магнитски"?

- Няма как да се отрази добре на ГЕРБ, нито пък на ДПС. Но ДПС има откъде да наваксва. Секциите зад граница са много повече, което означава, че ДПС ще може да разчита на поне три пъти по-висок вот от Турция. Ако предишния път са имали оттам двайсетина хиляди гласа, сега могат да имат същото по три. Докато за ГЕРБ ще е много трудно да набави допълнителна подкрепа, още повече, че при тези ветрове, които духат в страната, за партията ще е много трудно да реализира допълнително предвидим вот. "Демократична България" като че ли най-вече печели от санкциите по "Магнитски", защото те от години говорят по тези въпроси и наистина в това наше проучване, както виждате, "Демократична България" има ръст. Но проблемът при различните протестни партии като "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън", "Има такъв народ", "Възраждане", колкото и да са анти-ГЕРБ и да се допълват, те в същото време са и конкуренти. И нищо чудно част от вота за малките формации да се фокусира в партията на Слави Трифонов като единствена ефективна опция срещу управление на ГЕРБ. Но това също трябва да изчакаме да го видим, защото живеем в много нелогична турбулентна политическа ситуация. Във Франция се очакваше едно на изборите, включително от социолозите, друго стана.  Коронавирусът направи и изборната ситуация твърде непредвидима - хората реагират с ефекта на махалото, връщат си на предишните, наказват следващите, изобщо поради това да не бързаме с прогнозите.

- Лансират се хипотези за президентска република..

- Мисля, че засега това не са нищо повече от лични мнения на анализатори.

- Кои други партии имат шанс за парламента, които не бяха в предишния?

- Патриотите. Имат всички изгледи, защото подкрепата, която те имат този път, е твърда подкрепа. Не забравяйте, че преди това имаше борба за външни публики от страна и на ВМРО, и на Обединени патриоти. Сега с обединението си в коалиция те имат възможност да се фокусират върху вътрешните си публики, да работят с тях и да ги стягат. Имат всички шансове да влязат, а при една ниска изборна активност, която не е изключена, има вероятност този резултат да се окаже доста по-добър. Още повече, че при тях мина вътрешното пренареждане, преформатиране и укрепване, така че като гледам социологическите резултати от май месец насам, трябва да наблюдаваме случващото се с тях с повишено внимание. Има и други малки формации, но при тях като че ли не се забелязват някакви ярки тенденции.

- Какво е, според Вашите проучвания, отношението на хората към рокадите, които прави служебният кабинет? И въобще към всичко, което прави до момента?

- Обществото гледа добре, но тук трябва да се направи едно много важно уточнение. Ако се пита за доверието и оценката на правителството в България и се гледат трендови данни месец след месец, или на тримесечие, както правят много от нас, ще видите, че има рязко подобряване на отношението към правителството. Защото обществото първо свиква с идеята, че има ново правителство. Защото то първо трябва да се настрои и да спре да мисли за Борисов, а да започне да мисли за Румен Радев.А ако въпросът е поставен изрично: "Каква е Вашата оценка за служебното правителство?", тоест накарате хората да се фокусират, да си припомнят, да се усетят, че има ново правителство, ще получите одобрение в съотношение две към едно. И в това няма нищо чудно, то се дължи на простичкия факт, че това е правителството - продукт на миналогодишните протести, които също бяха подкрепяни в съотношение две към едно. Въобще това е структурата от много време насам - около 30 на сто подкрепят Борисов, а 60-70 на сто подкрепят всичко, което е анти-Борисов. Това е линията в страната поне от една година насам.                   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай