Вълчев: Спортно игрище във всяко училище

Учителят е най-важният фактор за добро образование, каза водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора

Вълчев: Спортно игрище във всяко училище | StandartNews.com
  • Учителят е най-важният фактор за добро образование, каза водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е водач на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ – СДС в област Стара Загора проведе среща с учители и представители на образователната система в областния град.

„Образованието е в основата на просперитета ни като държава и общество, а учителят е най-важният фактор за качеството на обучението. През последните четири години направихме учителската професия атрактивна и възвърнахме интереса към нея, защото младите хора търсят по-високи доходи. Предизвикателството пред нас е да направим устойчив този тренд”,  подчерта Красимир Вълчев. Днес, в края на мандата заплатите на учителите са двойни в сравнение с 2017 г. Близо половината от училищата и детските градини са изцяло реновирани, а 80% от тях са с обновен външен вид.

„През следващите четири години сред акцентите ни ще бъдат дворовете в учебните заведения, като целта ни е да изградим в тях поне по едно спортно игрище, както и площадки за безопасност на движението. Ще инвестираме и в достъпна среда“ , каза Красимир Вълчев. Той допълни, че е реалистично да се мисли за освобождаване на родителите от такси за детските градини. Това е процес, върху който ще работим активно, подчерта министърът на образованието.

„По отношение на електронизацията и облачната инфраструктура сме напред в сравнение с други сфери. Предстои да бъдат разпределени 80 000 компютъра, които да достигнат до всяко училище, до всеки учител“ , увери присъстващите Вълчев.

Проблем остава разширението на съществуващите бази, за да могат всички училища да преминат на едносменен режим, а в детските градини да има места за всички деца. Заложени са и средства за ученически общежития.

Почти всички училища и детски градини в община Стара Загора са реновирани. Предстои обновяване на училищна инфраструктура за още 10 млн. лв., както и изграждане на нова детска градина в центъра на града.

„Стара Загора има нужда от нови учебни корпуси, но за съжаление не всеки двор на училище позволява това. Въпреки това правим всичко възможно да решим проблемите“ , увери министърът на образованието.

„Имаме най-успешния министър на образованието след демократичните промени. Добър диалог, чуваемост, енергия и визия, са нещата, които го отличават. Никога не сме имали такъв ръст на заплатите, като днес учителите получават с 25% над сумата на средното за страната заплащане. Повишава се авторитетът на учителя, което е положителна тенденция“ ,  подчертаха от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

„В пандемията показахме на българското общество, че сме единни. Преминахме за един ден към онлайн обучение. Но днес знаем, че никое електронно обучение не може да замени учителя“, категоричен е Красимир Вълчев.

От структурата на Синдикат на българските учители към КНСБ в Стара Загора връчиха благодарствена декларация на министъра в подкрепа на кандидатурата му за народен представител, с която изразяват увереността си, че ще се продължи добрата политика в сферата на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай