Сряда,

Владимир Василев: България да се върне на туристическата карта

От: СТАНДАРТ -
198
Владимир Василев: България да се върне на туристическата карта
A
A
A

Туристическият бранш е изправен пред трудни времена. Всички виждаме как се отразява COVID-кризата на сектора. Летният туристически сезон е пред провал. Това заяви Владимир Василев, който е кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР, по време на среща с представителите на туристическия бизнес, която се проведе едновременно на живо и онлайн.

Василев сподели, че ако сезонът се провали, то това ще се дължи на факта, че Министерството на туризма е пропуснало срещите с големи туроператори, които направляват потока в Европа и те го насочват към Гърция, Албания и Турция. „Държави, които не са с нашите дадености в туризма, рекламират и привличат повече туристи, а ние сме на опашката“, добави още той.

Кандидатът за народен представител се надява, че България отново ще върне на туристическата картата и ще приема по 8 млн. туристи на година.

„Държавата остави туроператорите без подкрепа. Ако това продължи, голяма част от тях ще фалират през следващите 1-2 години. Този пазар вероятно ще бъде зает от съседните държави, които чрез техните фирми ще продават тук пакетите си“, категоричен е Василев.

Той засегна и проблемите при екскурзоводите, които също са останали без финансова подкрепа. „България е единствената държава, в която влизат групи с екскурзоводи, което ощетява нашите. А техните проблеми рефлектира върху качеството на туристическия продукт“, обясни експертът.

„Необходимо е актуализиране на законодателството в областта на туризма, с оглед и на новите реалности. Там трябва да залегнат най-важните правила – за единната туристическа организация и за управлението на туризма и туристическите дейности“, смята Василев.

В дискусията взеха участие и кандидатите за народни представители от „БСП за България“ в 23 МИР Пламена Заячка и Благовест Кирилов.

„Един от големите проблеми на България в тази сфера е, че ние не използваме експертния потенциал – хората, които са на терен, които са с многогодишен опит. А от това страда целият бранш“, заяви Заячка.

„Не се направи много за подпомагане на бизнеса в пандемията. ЕС даде много инструменти, мерки и механизми, както и препоръка туризмът да влезе в Плана за възстановяване и развитие. В този, който предостави предишното правителство, не фигурират такива мерки“, обясни тя.

Според нея усилията на държавата трябва да се насочат към вътрешния туризъм – както на национално, така и на европейско ниво. „Културния туризъм също е пренебрегнат, на фона на цялото богатство, което имаме“, каза още Пламена Заячка.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички