Събота,

Владимир Василев: България да се върне на туристическата карта

От: СТАНДАРТ -
315
Владимир Василев: България да се върне на туристическата карта
A
A
A

Туристическият бранш е изправен пред трудни времена. Всички виждаме как се отразява COVID-кризата на сектора. Летният туристически сезон е пред провал. Това заяви Владимир Василев, който е кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР, по време на среща с представителите на туристическия бизнес, която се проведе едновременно на живо и онлайн.

Василев сподели, че ако сезонът се провали, то това ще се дължи на факта, че Министерството на туризма е пропуснало срещите с големи туроператори, които направляват потока в Европа и те го насочват към Гърция, Албания и Турция. „Държави, които не са с нашите дадености в туризма, рекламират и привличат повече туристи, а ние сме на опашката“, добави още той.

Кандидатът за народен представител се надява, че България отново ще върне на туристическата картата и ще приема по 8 млн. туристи на година.

„Държавата остави туроператорите без подкрепа. Ако това продължи, голяма част от тях ще фалират през следващите 1-2 години. Този пазар вероятно ще бъде зает от съседните държави, които чрез техните фирми ще продават тук пакетите си“, категоричен е Василев.

Той засегна и проблемите при екскурзоводите, които също са останали без финансова подкрепа. „България е единствената държава, в която влизат групи с екскурзоводи, което ощетява нашите. А техните проблеми рефлектира върху качеството на туристическия продукт“, обясни експертът.

„Необходимо е актуализиране на законодателството в областта на туризма, с оглед и на новите реалности. Там трябва да залегнат най-важните правила – за единната туристическа организация и за управлението на туризма и туристическите дейности“, смята Василев.

В дискусията взеха участие и кандидатите за народни представители от „БСП за България“ в 23 МИР Пламена Заячка и Благовест Кирилов.

„Един от големите проблеми на България в тази сфера е, че ние не използваме експертния потенциал – хората, които са на терен, които са с многогодишен опит. А от това страда целият бранш“, заяви Заячка.

„Не се направи много за подпомагане на бизнеса в пандемията. ЕС даде много инструменти, мерки и механизми, както и препоръка туризмът да влезе в Плана за възстановяване и развитие. В този, който предостави предишното правителство, не фигурират такива мерки“, обясни тя.

Според нея усилията на държавата трябва да се насочат към вътрешния туризъм – както на национално, така и на европейско ниво. „Културния туризъм също е пренебрегнат, на фона на цялото богатство, което имаме“, каза още Пламена Заячка.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com