Весела Лечева: Двойни заплати за достоен труд

Шампионката със специална програма за треньори

Весела Лечева: Двойни заплати за достоен труд | StandartNews.com

“Българските треньори не са добре заплатени и аз поемам ангажимент да внеса законодателни промени, за да се промени тази несправедливост”. Това заяви кандидатът за депутат от „БСП за България” и многократен световен шампион по спортна стрелба на среща със спортните деятели от Велико Търново. Тя анализира спортната политика на България и доказа, че въпреки средствата налети за спортна инфраструктура, ефектът е малък, защото треньорската професия не е в центъра на целия процес. Петкратният световен шампион по стрелба е убедена, че ако треньорите не получат своето достойно заплащане, то спадът в българския спорт ще продължи.  

“Аз много добре съзнавам ролята на треньора. В много европейски страни също я съзнават. Ще ви дам прост пример – Естония, държава съизмерима с нашата. Техният закон за спорта е само 6 страници, с 20 параграфа, но там е намерена формулата, че треньорите получават държавни заплати, защото се грижат за здравето и бъдещето на нацията. Мога да дам още подобни примери. Хората разбират, че без специалисти и треньори, няма как да се създаде нито масовост на организирано спортуващите, нито да се търсят високи постижения. Поемам личен ангажимент, да направя така, че заплатата на треньора да бъде поне колкото учителската”. 

Весела Лечева обърна внимание на програмите за спорт, които са много на брой, но често са неефективни. “ В България им 6 хиляди спортни клуба, но само 4 от великотърновска област са получили финансиране по програми за ангажиране на децата със спорт. Този пример е красноречив, дали тези програми си изпълняват целта.  Необходим е анализ за реалния ефект от тези програми, да се осъвремят с адекватни средства, така че всички клубове да могат да участват в тях“, подчерта Весела Лечева.  

Тя добре знае как се правят успешни програми, защото две от нейните идеи  за развитие на спорта сред децата  - “ Научи се да плуваш” и “ Научи се да караш ски” продължават да се развиват и до днес. 

  Тя се спря и на Постановление 129, което определя средствата за спорт на ученици и студенти. Лечева припомни, че през 2006 година тя е увеличила двойно тези средства и всяка година настоява за актуализирането им. “ За съжаление – нямаше политическа воля и едва в последните дни на парламента се приеха нови измерения. За мен – тези години са изгубено време”. 

 В срещата участваха  видни треньори от Велико Търново, участници в Олимпийски игри, медалисти от големи първенства. Хора, които са си отдали сърцето и душата за развитието на спорта в областта. Те изразиха подкрепата си за нейните идеи, виждането си, че спортът няма партийна принадлежност, а се нуждае от експертно ръководство – качество, което Весела Лечева притежава. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай