Вторник,

Васко Тодоров: Хората в Овча купел не искат сгради и скоростен път

От: СТАНДАРТ -
310
Васко Тодоров: Хората в Овча купел не искат сгради и скоростен път
A
A
A

Хората в „Овча купел“ са категорични, че няма да търпят безобразията на администрацията. Крайно време е кметът на София Йорданка Фандъкова и екипът й да разберат, че има промяна в обществено-политическите нагласи. Трябва да има повече диалогичност и по-малко администриране. Това каза Васко Тодоров, общински съветник от „БСП за България“, по повод протеста на граждани срещу строеж в района.

„Недоволството им бе предизвикано от заповед на архитекта на София Здравко Здравков, която датира от 16 август 2018 г. и е издадена без да са спазени всички процедури. Основава се на две мнения, които са дадени от експерти. Въз основа на тази заповед се прави частична промяна на плана в района между ул. „Рачка“ и ул. „Войводина могила“, обясни общинският съветник от БСП.

По думите му по стария план този терен е бил предназначен за озеленяване и във връзка с това са извършени и отчуждителни процедури. Но някои от собствениците са възстановили собствеността си. След това я продават на строителна компания, която започва процеса по инвестиции за изграждането на няколко жилищни кооперации от затворен тип.

„Редът за това обаче не е спазен. Не е направено и обществено обсъждане. Изпратени са уведомителни писма на няколко лица, които се счита, че са домоуправители и след това са върнати обратни разписки. От развоя на събитията обаче не личи живеещите в района да са разбрали за строителството и да е имало обсъждане“, допълни Тодоров.

Според него нарушения има и от страна на строителя, който не е поискал разрешение от „Зелени системи“ за изсичането на дървета, тъй като това е парково пространство и има много дървета, някои от които са от защитен вид.

„Всички тези обстоятелства предизвикаха гнева на хората, които живеят в района. Те са категорично против там да се изграждат сгради и искат мястото да остане зелено пространство“, обобщи той.

„Категорично гражданите на „Овча купел“ са против изграждането на високоскоростна пътна артерия, която да свърва ул. „Ал. Пушкин“, бул. „Цар Борис III” и ул. „Любляна“. По този начин трафикът и задръстванията се вкарват в квартала. Те настояват да се спази приетия и влязъл в сила проект, според който тази връзка със Западната тангента би следвало да се осъществи чрез отсечка между бул. „Цар Борис III”, локалното на Горнобански път, ул, „Княжевска“ и ул. „Любляна“. През март тази година, когато започва планиране на застрояване с блокове покрай Владайската река, арх. Здравков променя стария план и измисля тази скандална промяна с цел новият комплекс да има достъп до пътна артерия“, обясни Тодоров.

От инициативния комитет, който организира протеста, са поискали среща с главния архитект на СО Здравко Здравков, за да го накарат да си оттегли заповедта и да върне стария ПУП, според който не се предвижда жилищно застрояване.

„За съжаление той отказа да разговаря с тях. Мисля, че сбърка. Сега жители от района подготвят нов протест, но този път той ще е под прозорците на главния архитект на София“, каза Васко Тодоров. 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички