Четвъртък,

Трета вълна ще ни вкара в непредсказуем сценарии

От: Пламен Вълков -
194
Трета вълна ще ни вкара в непредсказуем сценарии
A
A
A

Ще предизвикаме трета вълна, която може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите. Това предупреди пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. По думите му в момента сме с положително репродуктивно число – един човек заразява повече от един, а кривата на нарастването на случаите на заразените започва да се изправя по вертикала.

Сегашните предпазни мерки няма да са достатъчни при новите щамове на коронавируса, които свободно се разпространяват във всички възрастови групи, изтъкна математикът. „Не трябва да се оставя свобода на новите щамове да се разпространяват повече.“

Липсва дисциплина, хората нямат и доверие в правителството, което се отразява и на ваксинациите, докато в Сърбия се редят на опашки, допълни Лъчезар Томов.

Според него големите ученици трябва да с по-хубави маски и да учат на „постоянно отворени прозорци“, както и да се тества „активно и агресивно“.

Школите за танци и фитнесите също са места, където би могло да има клъстери, каза още Томов. Той определи посетителите на фитнес залите като рискови като поведение.

„Това са хора, които не си носят маски никъде, които не внимават какво правят, купонясват, които обикновено са малко по-здрави от другите и дори няма да знаят, че са болни.“

Има закъснение от една седмици между мерките и задействането им, посочи Лъчезар Томов. 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com