След вота - кабинет или нови избори: говори Тошко Йорданов

Хората да излязат и да гласуват, призова зам.председателят на партията

След вота - кабинет или нови избори: говори Тошко Йорданов | StandartNews.com

"Хората да гласуват за промени, за да има стабилен кабинет на промяната. Надявам се да излезем от този цикъл на избори, но за да се случи това - хората трябва да излязат и да гласуват", заяви Тошко Йорданов, зам.председател на ПП "Има такъв народ", пред Нова тв.

"Ние сме премислили всеки възможен вариант, вариантът на миналия парламент едва ли е възможен. Не мисля, че ГЕРБ ще имат същия резултат като при предишните избори.

Но ако хората искат правителство на трите нови партии, трябва да излязат да гласуват, за да се съберат достатъчно гласове за стабилно мнозинство", каза Йорданов. Той отказа да коментира подробности по възможни конфигурации и прогнози.

"Да минат изборите и ако ние сме в положение да представим кабинет, ще го направим", добави сценаристът на Слави.

"Ако хората гласуват масово и повече от предишните избори, съотношението няма да е същото. Ако не гласуват - възможно е да се стигне до нови избори. Това ще стане, ако изборите не са наредили каритте така, че да има стабилно упранвление", категоричен е Тошко Йорданов.

Той отказа да разкрие какви са плановете на ИТН преди изборите. Но бе категоричен, че не може да има правителство на всяка цена, което няма да е стабилно и ще зависи от партиите на статуквото. 

"Ако има правителство, то трябва да свърши някаква конкретна работа, а не просто да го има", каза Йорданов.

"Тази мантра, че ще бъдем патерица на ГЕРБ, е пълна глупост. Абсурдна е подобна коалиция", добави той.

Йорданов намекна и какъв ще е премиерът, ако ИТН направят кабинет. "Министър-председателят по-скоро ще е експерт", каза той.

Той добави, че това би могъл да бъде всеки, стига да отговаря на определени изисквания - добро образование, владеене на езици - "това е най-общо, за да не прилича на предишния премиер. Ще бъде човек, който ще е противоположност на Бойко Борисов", каза Йорданов.

"Антоанета Стефанова е една от нас", добави той.

"Предварителни разговори не правим. Както пише в "Еклесиаст" - има време за всичко", отговори Йорданов на въпроси дали се преговаря за подкрепа с някоя партия.

"Не съм казал, че ще правим коалиция. Не мога да направя предположения какво ще се случи занапред, както всички партии правят. Ние като кажем нещо, че ще правим, го правим. Не искаме празен чек на доверие от избирателя. На избирателя ясно сме казали кои са хората при рас, програмата ни е много детайлно разписана", посочи още Тошко Йорданов.

На въпрос дали ще останат в евентуален кабинет някои но сегашните министри, той отговори:

"Не сме гаджета със служебните министри, та да се харесваме. Казал съм само, че се справят. След 11 юли ще се решава".

"Това, което МВР прави, е да спира купените гласове, което винаги е трябвало да се прави", посочи Йорданов.

Според него подходът към управлението трябва да е практичен. Едно правителство трябва да стои толкова, колкото да свърши работа. "Една година имаше протести срещу кабинета на Бойко Борисов, а той се беше запънал като магаре. Това не е добре", даде пример Йорданов.

Всеки може да е глупав колкото иска, коментира той изказване на Корнелия Нинова.

И допълни: "Нас ни интересува какво мистлят хората, а не политиците. Когато се създаде ГЕРБ , СДС, НДСВ - те какъв опит са имали?

Корнелия Нинова обича да говори ефектни лъжи. Кметът на Блъггоевтград никога не е бил член на ГЕРБ. А това, че е подкрепен от "Изправи се! Мутри вън", си е тяхно решение".

На въпрос дали ИТН е проект на ДПС, Йорданов отговори: "Чувал съм всякакви неща, те идват от тези, които ще изчегъртаме от властта. ДПС имаха желание да подкрепят евентуален наш кабинет след предишните избори. Но ние не го направихме".

В разговора стана въпрос и за гостуването преди години на Ахмед Доган при сценаристите в "Шоуто на Слави", когато той коментира финансирането на партиите и обръчите от фирми. "В оня момент държавата беше друга. Ние тогава бяхме в ролята си на журналисти, беше ни хубаво, че сме измъкнали подобно признание", каза още Йорданов.

Харченето на публичните финанси да стане прозрачно, да се усети намалението на данъчната тежест, въвеждане на необлагаем доход и семейно подоходно облагане са част от икономическата програма на ИТН.

Ако избирателите са недоволни - те могат да направят промяна единствено чрез избори. ГЕРБ мислеха, че са несменяеми, но миналите избори го опровергаха. Очаквам, че ИТН ще има по-добър резултат на следващите избори, заключи Тошко Йорданов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай