Топ 10 на най-интересните битки за вота

Дамски дуел и патриотичен сблъсък във Варна, премиерска надпревара под тепетата, война на титаните в 25 МИР

Топ 10 на най-интересните битки за вота | StandartNews.com

* Дамски дуел и патриотичен сблъсък във Варна

* Премиерска надпревара под тепетата

* Война на титаните в 25 МИР

Дамски дуел и патриотичен сблъсък ще има на 11 юли във Варна. В морската столица се очаква една от най-интересните битки за 46-ия парламент.

Корнелия Нинова ще премери сили с Татяна Дончева. Първата социалистка не само не успя да привлече в широката си лява коалиция лидерката на Движение 21, но сега ще трябва да се състезава с нея и за гласовете на левите.

Публична тайна е, че макар Дончева да е част от "Изправи се! Мутри вън", много социалисти й симпатизират, убедени, че БСП е загубила, принуждавайки Дончева да напусне столетницата.

Не по-малко интересен ще е челният сблъсък между лидера на "Възраждане" д-р Костадин Костадинов и зам.-шефа на ВМРО Ангел Джамбазки, който след оттеглянето на Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Веселин Марешки от листите за парламент се превръща в основно лице на тройната коалиция ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ.

В морската столица казват, че Костадинов печели подкрепа с родолюбивите си акции, грижата за патриотичното възпитание на децата и последователните позиции. Надпреварата за Варна ще е повече от напрегната, защото на състезателната писта в града са бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), топ сценаристът на Слави - Филип Станев, който излиза на терен вместо Трифонов, опитният политик от ДПС Ерджан Ебатин и популярният продуцент и композитор, автор на "Цвят лилав", Стоян Михалев (Демократична България).

Ако на 4 април мерките за излизане от третата ковид-вълна работеха за Ангелов и ГЕРБ, то сега професорът със сигурност ще трябва на всяка крачка да се обяснява знаел ли е какво се случва в болниците, които днес са обект на проверки.

С премиерски сблъсък ще блесне на 11 юли Пловдив. Жан Виденов излиза срещу Бойко Борисов. И ако в ГЕРБ гледат високомерно на това, пловдивчани са убедени, че Виденов не бива да се подценява. Особено сред левия електорат, който все още таи носталгия по силната по негово време БСП - единственият период, в който социалистите управляваха самостоятелно по време на прехода.

Червените под тепетата не са убедени, че соцаристократът проф. Иво Христов ще консолидира левия вот. Битката под тепетата обаче е най-интересна с челния сблъсък между зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и Бойко Борисов. На миналите избори двете партии си разделиха по 3 мандата като разликата между Борисов и Йорданов бе 7 500 гласа. Сега амбицията на Йорданов е да са първа сила.

Истинска война на титаните ще се разрази в т. нар. лидерски 25 МИР в София. Там срещу Борисов излизат Филип Станев, Корнелия Нинова, Христо Иванов, Николай Хаджигенов, д-р Костадин Костадинов, възпитаничката на Сорбоната Райна Иванова (ДПС) и Юлиян Ангелов ("Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ").

След 4 април 25 МИР остана единствената софийска крепост на ГЕРБ. Партията на Борисов загуби другите два района от Демократична България. И сега битката ще е кървава.

Много сериозна заявка за победа в 23 и 24 МИР в София обаче прави "Има такъв народ". Срещу ген. Атанас Атанасов партията на Слави вдига безспорния капацитет по сигурността проф. Николай Радулов. Срещу него Атанасов ще се озори. ГЕРБ отново заложи СДС-лидера Румен Христов. В 24 МИР пък "Има такъв народ" издигна за водач д-р Ива Митева, която си спечели високо обществено одобрение като председател на 45-ото НС. В момента тя е едно от най-популярните и обичани лица на ИТН. Мнозина смятат, че като пълен контрапункт на Даниел Митов (ГЕРБ) Митева лесно може да победи, още повече, че Владислав Панев от Демократична България не й е голяма конкуренция.

Именно на Митева "Има такъв народ" разчита в Разград, за да открадне мандата на ГЕРБ. На 4 април за партията на Слави там игра сценаристът Драгомир Петров. ДПС традиционно би, вземайки два мандата. Другите два отидоха в Десислава Атанасова и Петров. Сега битката ще е много интересна. Целта на ДПС е още един мандат, а на "Има такъв народ" - 2 мандата. На 4 април Митева бе на второ място в листата. Издигайки я сега за водач, партията на Слави ясно казва, че ще се бори за мандата на ГЕРБ.    

Прелюбопитна ще е битката в Смолян. На 4 април ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и БСП си разделиха по един мандат като най-много гласове спечели Даниела Дариткова. Сега партията на Слави изправя срещу нея любимката на народа Мика Зайкова. Доайенът на 45-тото Народно събрание спечели всеобщото одобрение с принципната си критика към всички и човешкото си отношение. За депутатското място на БСП от региона ще се бори Петя Михалевска, дъщерята на покойния бивш регионален министър Димчо Михалевски, която на 4 април не се класира в Кърджали. Мандатът на Хайри Съдъков (ДПС) е гарантиран, но Движението има амбиция и за още едно място. 

Кървава битка се чака в Русе, където "Има такъв народ" отне победата на ГЕРБ само със 111 гласа. Въпреки загубата Борисов не смени водача и бившият спортен министър Красен Кралев излиза на поправителен. За партията на Слави още по-висок резултат отново ще гони Светлин Стоянов. За БСП там играе Крум Зарков, за ДПС - Бюрхан Абазов, за Демократична България - Стефан Тафров. Битката става още по-интересна с включването на Татяна Дончева. 

Много интересна ще е надпреварата в Пазарджик. ГЕРБ отново заложи на бившата външна министърка Екатерина Захариева, но срещу нея ДПС вдигна този път зам.-председателя на Движението Йордан Цонев. Движението традиционно има два мандата в региона, но включването на Цонев е заявка и за трети. На терен в града излизат още Станислав Балабанов ("Има такъв народ"), Драгомир Стойнев (БСП), Антоанета Цонева (Демократична България) и Настимир Ананиев ("Изправи се! Мутри вън").

Битката за Благоевград ще е с подгрявка. Преди парламентарния вот на 11 юли, водачът на "Има такъв народ" Илко Стоянов ще се бори за кмет. Гласуването на 27 юни ще е генерална репетиция, която ясно ще очертае разпределението на силите за голямата парламентарна надпревара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай