Станислав Младенов: БСП с план за възстановяване на икономиката

Първите 3 стъпки включват създаване на Програма за безвъзмездна ликвидна помощ със значителен ресурс, технологична модернизация в производствените предприятия и декарбонизация, казва кандидатът за народен представител от 25 МИР

Станислав Младенов: БСП с план за възстановяване на икономиката | StandartNews.com
  • Първите 3 стъпки включват създаване на Програма за безвъзмездна ликвидна помощ със значителен ресурс, технологична модернизация в производствените предприятия и декарбонизация, казва кандидатът за народен представител от 25 МИР

БСП има ясен и точен план за възстановяване на българската икономика. Това каза Станислав Младенов, кандидат за народен представител с преференция 103 в листата на "БСП за България" за 25-ти МИР в София. В интервю за радио "Фокус" той обясни, че първите три стъпки включват създаване на Програма за безвъзмездна ликвидна помощ със значителен ресурс, технологична модернизация в производствените предприятия и декарбонизация.

"Програмата за безвъзмездна ликвидна помощ за малките и средни предприятия ще бъде със значителен бюджет - не по-малък от 800 милиона лева. Само така тя ще бъде ефективна. Тези средства са за подпомагане на закъсалите бизнеси. Фокусът ще бъде върху тези, които пострадаха най-много от пандемията, като хотелиерство и ресторантьорство. Хорека секторът дава изключително голям процент - между 12 и 14 - от БВП на държавата и ангажира много бизнеси от гледна точка на доставки и работна ръка", поясни той.

„Проблемът с доходността за работещите БСП ще преодолее с увеличаване на БВП чрез развитие на сектора на леката преработваща промишленост“, обясни Станислав Младенов.

"Това е втората стъпка от нашия план. Ще го постигнем чрез подготовка на процедури за технологична модернизация с европейски средства в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Тези средства обаче ще бъдат безвъзмездни, а не заемни. Като автоматизираме работните процеси в предприятията и повишим добавената стойност в тях, ще получим ускорено икономическо развитие по отношение на преработващата промишленост", каза той.

Според Станислав Младенов, секторът "Декарбонизация" в Плана за възстановяване и устойчивост не е застъпен достатъчно амбициозно от гледна точка на планирани средства за него. А това е третата основна стъпка от плана на БСП за възстановяване на българската икономика. "Той трябва да бъде с много сериозен бюджет, за да може българските малки и средни предприятия от преработващата промишленост да си изградят системи за производство на електроенергия за собствени нужди. Това ще ги направи конкурентоспособни, тъй като ще доведе до намаляване на себестойността на произвежданите от тях продукти. Всички знаем, че стойността на потребената електроенергия е съществена част от формирането на цената на крайния продукт" обясни кандидатът за народен представител.

Станислав Младенов коментира и предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11-ти юли. "Амбициите на БСП винаги са били за победа, не може да бъдат различни", каза той и добави: "След изборите предстои изключително много работа, която не може да чака и трябва да бъде свършена бързо. И е изключително важно започнатата от служебното правителство реформа в ББР да бъде довършена. А трансформирането на грантовете в кредити трябва да бъде прекратено незабавно".

Кандидатът за народен представител от "БСП за България" е категоричен, че на 11-ти юли трябва да бъде реализирана започнатата на 4-ти април промяна. "Управлението на ГЕРБ, особено през последния мандат на Борисов, има принос към световната идеологическа система. В България бяхме свидетели на развитието на един нов управленски модел, който е много близо до плутокрацията, но съвсем спокойно може да бъде наречен коруптокрация. Или управление на основата на корупционни схеми. Беше развит обширен клиентелистки модел, който обхвана всички нива в йерархията на властта, коментира Станислав Младенов. - Този модел е крайно неправилен. Трябва да бъде изчегъртан, изстърган или както искате го наречете, но това трябва да спре. Необходима е справедливост в българското общество. Защото от години това е основното усещане, което българинът няма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай