Слави поведе. Ще има ли кабинет на промяната?

ГЕРБ губи лидерското място на финалния спринт

Слави поведе. Ще има ли  кабинет на промяната? | StandartNews.com

Вятърът на промяната, който тръгна от Благоевград, стигна жълтите павета. Два дни преди вота на 11 юли Слави Трифонов поведе. Две социологически агенции обявиха "Има такъв народ" за първа политическа сила. "Галъп" съобщи, че ИТН води с 21,3 на сто. ГЕРБ остава на второ място с 20,3%. Партията на Слави Трифонов печели изборите, сочат данните и на "Алфа Рисърч", която прогнозира победа с фотофиниш. 

Ще има ли кабинет? Това е големият въпрос. Социологът Андрей Райчев коментира, че на финалната права преди гласуването за парламент партиите на промяната събират мнозинство от 110-120 депутати, като всичко ще се реши в последните часове.

"Хората да гласуват за промени, за да има стабилен кабинет на промяната. Надявам се да излезем от този цикъл на избори", заявиТ ошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ". Ако обаче това не стане, нови избори не са изключени.

"Ние сме премислили всеки възможен вариант, вариантът на миналия парламент едва ли е възможен. Не мисля, че ГЕРБ ще имат същия резултат като при предишните избори. Но ако хората искат правителство на трите нови партии, трябва да излязат да гласуват, за да се съберат достатъчно гласове за стабилно мнозинство", каза още Йорданов. 

"Да минат изборите и ако ние сме в положение да представим кабинет, ще го направим", категоричен бе зам.-председателят на ИТН. По думите му, ако хората гласуват масово и повече от предишните избори, съотношението няма да е същото. Ако не гласуват - възможно е да се стигне до нови избори. Това ще стане, ако изборите не са наредили картите така, че да има стабилно управление", категоричен е Тошко Йорданов. Той отказа да разкрие какви са плановете на ИТН преди изборите. Но бе категоричен, че не може да има правителство на всяка цена, което няма да е стабилно и ще зависи от партиите на статуквото. 

Разделението на партиите на партии на статуквото и партии на промяната е опасно, защото дава възможност да се създаде точно кабинет на статуквото, контрира Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС. Моите уважения към Христо Иванов и Да, България обаче да говориш, че в България през последните 10 години има ендемична корупция, когато на два пъти си бил коалиционен партньор на ГЕРБ, е недопустимо, отсече Цонев.

Едно е сигурно - при правителство на промяната премиерът ще е пълна противоположност на Бойко Борисов. Министерски съвет също. ИТН вече даде заявка, че ще намали и броя на министерствата, и броя на агенциите. Министър-председателят пък по-скоро ще е експерт - с добро образование, няколко чужди езика, висока експертиза и голямо обществено доверие. 

Подходът към управлението трябва да е практичен. Едно правителство трябва да стои толкова, колкото да свърши работа, категоричен бе Тошко Йорданов. И допълни: "Нас ни интересува какво мислят хората, а не политиците.".

Шест партии в парламента

Шест партии твърдо влизат в новия парламент. Това са "Има такъв народ", ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!, сочат 7-те социологически проучвания, които излязоха в седмицата преди парламентарните избори на 11 юли.

Партията на Слави Трифонов е първа политическа сила 21,3% от гласовете, за ГЕРБ-СДС – са заявили, че ще гласуват 20,3%, обяви "Галъп". Изследването на „Галъп интернешънъл болкан“ е проведено по поръчка на БНР между 30 юни и 7 юли чрез пряко интервю с таблети, сред 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. 

Вижда се, че при Трифонов има инерция нагоре, а при ГЕРБ е обратно. Разбира се, в момента, част от потенциалния вот на ГЕРБ може и да се „крие“ по причини на непрестижност на вота, коментира Андрей Райчев.

БСП и коалиция засега остават трети с 15,9%. Но във врата им дишат и ДПС и „Демократична България“, които са с близки резултати. За ДБ са заявили, че ще гласуват 12,2%, за ДПС - 11,5%. Но мобилизацията на Движението е изключително голяма, очаква се и голям вот за ДПС от българите в чужбина. Така че като нищо може да има изненада за третото място, твърдят изборни спецове. 

Коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ е с 6,1%. На входа на парламента са Българските патриоти: ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ. "Галъп" им дава 4 процента. "Медиана - също, така че те имат всички шансове да прескочат бариерата и да са седмата партия в парламента. 

Характеристики на изследването: 

Агенция: „Галъп интернешънъл болкан“, по поръчка на БНР

Финансиране: "Галъп" и БНР

Период: 30 юни и 7 юли 2021 г.

Метод: Пряко интервю с таблети, сред 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка. 

--------------------

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай