Рекорден брой секции в Германия

Общо 465 изборни бюра в 69 страни

Рекорден брой секции в Германия | StandartNews.com

В чужбина изборите за български парламент започват още тази вечер. В 21 часа отварят секциите в Нова Зеландия. Българските граждани зад граница могат да гласуват в общо 465 изборни секции в 69 страни.

Във Великобритания има задължителна 10-дневна карантина за всички пристигащи, което ще попречи на част от близо 250-те хиляди българи на Острова да упражнят правото си на глас.

„Наложи ми се да пътувам до България, бях на погребение и сега нямаме право да гласуваме по интернет, не може по пощата. Това ще бъде първия път, в който няма да гласувам“, споделя Пепа Йорданова от Великобритания пред bTV.

В Германия секциите са рекорден брой - 69.

„Аз не съм гласувал от - 90-та ли беше демокрацията, като дойде? Тогава гласувах един път. Тази година определно реших, че трябва да гласувам, а още повече, че направиха изборна секция в нашия град“, каза Христо Монев, българин, живеещ в Кемниц.

Испания е втората страна с най-много секции в чужбина.

„Много по-голяма мотивация - двойно повече заявления, хората виждат проблеми в България и искат да участват по-активно в случващото се в страната ни“, смята Ангел Ангелов – наблюдател.

А във Франция ще се гласува в 18 секции.

„Ще гласувам в неделя, защото вече съм работил в България и може би пак ще отида да работя там“, казва Боян Трибулен, студент в Тулуза.

Желаещите да гласуват трябва да попълнят декларация, достъпна на сайта на посолството ни в Париж, заради строгите ограничителни мерки в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай