Райна Иванова: Младите в ДПС сме символ на промяната

Припознах себе си в Движението, защото отрича езика на омразата

Райна Иванова: Младите в ДПС сме символ на промяната | StandartNews.com
  • Държавата трябва да научи хората да ловят риба, не да им я дава наготово
  • Припознах себе си в Движението, защото отрича езика на омразата, казва Райна Иванова в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

Райна Иванова е водач на листата на ДПС в 25 МИР столицата. Родена е на 14 февруари 1990 г. в София. Има професионална магистратура по Икономическо право на Европейския съюз - Университет Париж 1 Сорбона, бакалавър по право и бакалавър по политически науки - Университет Париж 1 Сорбона. Владее английски, френски, испански, немски, руски и латински език.

  • Учител ми е д-р Ахмед Доган с неговата мъдрост и държавническо поведение
  • Ще направя всичко възможно младите да се реализират в България
  • Нито един берлинчанин няма да си паркира колата на инвалидно място "само  за 5 минути"

 

- Г-це Иванова, защо млад експерт по икономическо право на ЕС, завършил Сорбоната, който владее 6 езика и е мениджър в международна кампания, избра да се включи в политиката в България и да се кандидатира за депутат?

- Докато бях студентка в Париж няма да забравя един разговор с мой приятел, който завърши също престижен университет, но някак не успя да си намери работа там по специалността и започна работа като продавач в магазин за дрехи. Питах го "защо не се върнеш в България? Там може да намериш нещо по-интересно и по-близо до образованието ти", а той ми отвърна, че предпочита цял живот да продава дрехи в Париж, но в България няма да се върне за нищо на света. Знаете ли как ме заболя... Представих си очите на майка му, на баща му, които са го подкрепяли да се изучи. И си представих очите на моята майка. Тогава осъзнах колко трудно е за младите образовани хора да се реализират в България. И реших, че ще завърша образованието си, ще се върна и ще направя всичко възможно това да се промени.

- С какво ДПС Ви привлече като партия?

- Аз съм френска възпитаница и девизът на Франция е "Свобода, равенство, братство". Политическият субект, който олицетворява този девиз е именно Движението за права и свободи. Те винаги са отричали и са се противопоставяли на езика на омразата, и тъй като аз вярвам, че мога да намеря доброто у всеки един човек, у всеки един политик, аз припознах себе си в тях. И те ме припознаха в себе си.

- Кои са Вашите учители в политиката и кои са най-ценните съвети, които получихте?

- Мой учител на първо място е Животът. Всичко, което съм преживяла, видяла, прочела, сгрешила, от всичко съм се учила, и продължавам да се уча. Учител ми е Маргарет Тачър с нейната твърдост и целеустременост. Учител ми е Шарл де Гол с неговата принципност и последователност. Учител ми е и д-р Ахмед Доган, с неговата мъдрост и държавническо поведение. Учители са ми всички разумни политици, независимо от тяхната националност или политически възгледи. У един политик аз ценя и се възхищавам на прозорливостта и мъдростта. Най-ценният съвет, който получих е да бъда себе си.

- Вие сте водач на листата на ДПС в т.нар. лидерски район - 25 МИР, където се състезавате срещу дългогодишните партийни лидери Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Какви са предимствата на най-младата листа, която оглавявате?

- Предимство е именно това, че сме най-младата листа в България - образовани млади хора, доказали се експерти в сферата си, и най-вече необременени от политическо минало. Подмладени са впрочем и всички останали листи на Движението за права и свободи, като средната възраст е 40 г. Освен това олицетворяваме промяната, която съгражданите ми от 25 МИР, а и от цяла България, ясно заявиха, че искат. Хората искат промяна както на лицата в политиката, така и на самата политика и нейния курс. Аз вярвам, че заедно с разумните политици както в Движението за права и свободи, така и с разумните политици от останалите политически субекти, можем да създадем по-добра и нормална реалност.

- Каква кампания водихте?

- Движението за права и свободи е доказало, че е последователна партия. В този смисъл, както и в предишни кампании, така и сега, избягваме езика на омразата и принципното противопоставяне. Мога да говоря с клишета, но предпочитам да ви споделя на какво сме заложили в нашата листа и ще оставя сами да прецените изводите:

За ДОБРУВАНЕТО ни

ДОБРОСЪВЕСТНО работим,

ДОБРОТВОРСТВО е пътят ни,

ДОБРОЖЕЛАТЕЛНОСТ търсим,

ДОБРОНАМЕРЕНО подаваме ръка,

ДОБРОСЪРДЕЧНО приемаме десници,

ДОБРОДЕТЕЛИ намираме във всеки,

ДОБРОСЪСЕДСТВО е целта ни,

ДОБРОТА е девизът ни.

- На фона на Франция и други европейски държави как оценявате здравните мерки срещу коронавируса у нас?

- Намираме се в безпрецедентна ситуация, невиждана за модерното ни общество глобална пандемия. Никой не беше очаквал такъв мащабен вирус да се развилнее в целия свят. Следователно съвсем естествено е никой да не знаеше какво да прави и как да постъпи. Но се радвам, че живеем в Европа, и колкото и да се лутаме и лашкаме, все пак имаме избор. Имаме избор дали да се ваксинираме или не, например. Живеем в либерално общество, и трябва да го оценим. Съвсем очаквано е да грешим и да се лутаме, но от това можем само да се учим и да бъдем достатъчно разумни, за да не повтаряме грешките си. У нас за съжаление виждаме резултатите от хаотичното отпускане на мерките, което доведе до очакваната 3-та вълна и локдаун точно преди изборите. Иска ми се наистина да се поучим от грешките си и да пристъпим към по-адекватно управление на Ковид кризата, и вярвам, че ще се справим заедно. Не съм медицинско лице, за това не мога да коментирам от здравна гледна точка, но мога да ви кажа, че както във Франция и в други европейски държави, така и у нас бяха взети адекватни и не до там адекватни мерки. Под адекватни и неадекватни мерки в същност визирам липсата на последователност във вземането на решения от страна на управляващите. А у нас за съжаление липсата на прозрачност, последователност и логика при вземането на някои мерки подрони доверието на хората в управляващите.

- А икономическите мерки? Адекватна ли е помощта на държавата към хората и фирмите? Какъв е моделът във Франция и други държави, които познавате?

- Във Франция се въведоха доста мерки, които да подпомогнат финансово както пострадалите домакинства, така и пострадалите бизнеси от наложените мерки. Те бяха обяснени на дълго и широко в пресата, като на пример правителството обяви през октомври миналата година, че малките и средни фирми с по-малко от 50 служители в засегнатите от вечерния час зони ще получат помощи и данъчни облекчения при условие че претърпят загуби от повече от 50% от чистата си печалба. Кратко и ясно. У нас мярката 60/40, четох и така и не разбрах точно как се предвижда да функционира и на какви условия трябва да отговаряш, за да бъде приложена тя за твоя бизнес. Помощта от страна на държавата е редно да я има, но е редно тя да бъде разбираема за гражданите и за собствениците на бизнеси. Освен това, помощта от държавата не би следвало да е само и единствено финансова. Държавата трябва и да научи хората да ловят риба, а не просто да им я дава наготово. Трябват механизми, чрез които хората да се чувстват придружени и подкрепени в стремежа си да оцеляват в непозната и неочаквана обстановка.

- Като млад човек, който е живял в Париж, пътувал е много, видял е много градове как ще коментиране нивото на развитие на София - с какво тя изостава от европейските столици?

- В Париж има закон, който цели да запази външния облик на жилищните сгради. Ако се налага ремонт или изолация на блока, се прави саниране на целия блок по общо решение на съвета на живущите. За частични промени на фасадата на блоковете пък, дори и със съгласието на съседите не може да се говори. А в Люлин или Надежда можем да видим как всеки е остъклил балкона си по свой си начин, блоковете са осеяни с кръпки от частични и разноцветни изолации на произволни апартаменти. Тази гледка не приляга на европейска столица. В Париж улиците и тротоарите се мият всеки ден рано сутрин и/или късно вечер, а в София се пръска демонстративно с вода преди избори, и то по главните улици. Кога за последно са мити малките квартални улички в Овча Купел например? В Париж боклукчийските камиони минават сутрин в малките часове или късно вечер след 10. В София кой не е бързал за работа и не е попадал многократно в задръстване в малките улички, защото се събира боклука в час пик? Общината в София много неща не е направила, но най-много според мен изоставаме и с хората. Нито един парижанин, няма да си изхвърли боклука в найлонова торбичка през терасата. Нито един жител на виенско предградие няма да си запали старите гуми в двора. Нито един берлинчанин няма да си паркира колата на инвалидно място, или на пряко на тротоара "само за 5 минути". В другите европейски държави хората знаят колко е важен общественият ред и го уважават, а у нас за съжаление липсва това възпитание, възпитанието към това да има ред. Когато проумеем, че свободата не значи слободия, ще можем да се радваме на приветлива, подредена и чиста европейска столица.

- Какво е нужно, за да се превърне столицата ни в привлекателно място за живот и работа на млади хора като Вас, които са получили своето образование в чужбина и имат шанс за реализация навсякъде в Европа?

- Хората изпитват чувство за несправедливост у нас, което подронва доверието и кара младите да се реализират навън. Картината в същност е един пъзел, в който елементите зависят пряко едни от други. Необходимо е образованието да е на ниво, необходимо е здравеопазването да работи без бъгове, необходимо е да има достатъчно детски градини за децата ни, необходимо е да сме сигурни, че ще живеем достойно старините си в България. И все пак България не е само София, за това като народен представител ще искам да се изравнят и другите райони, които изостават след София. Обезлюдяват малките градове и села, а това не е редно. Трябва да се постараем да превърнем цяла България в привлекателна европейска държава, а не само София.

- Какви ще бъдат Вашите лични приоритети като народен представител?

- Личните ми приоритети нямат място в Народното събрание. Лични приоритети мога да имам в семейството си и в личния си живот. Като народен представител ще бъда част от личността на цялата Нация, и ще се боря за Нейните интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай