Първанов:Левицата ще поседи на резервната скамейка

Президентът с тежък анализ за властта, вируса и левицата

Първанов:Левицата ще поседи на резервната скамейка | StandartNews.com

Тежък, но много точен анализ за състоянието на властта, способността й да се справи с коронакризата и възможностите на левицата, направи президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов в интервю за България он ер. Той заяви, че не е въодушевен от случващото се в държавата. По думите му не са оптимистични нещата в политиката, икономиката и образа на страната ни като цяло.

Първанов посочи успехите и провалите на властите в битката с коронавируса. "Има много и заслужени критики към правителството, що се отнася до кризата в здравеопазването. В много отношения Оперативният щаб и правителството се справят. Могат да се отправят много укори, що се отнася до носенето на маски и свалянето им, банките, обсадата на големите областни центрове. Но удържат положението", посочи политикът в предаването "Опорни хора".

За него е необяснима заявката от 1 март да се отпуснат коланите и да се отворят заведенията. Много отчетливо се вижда как нараства броят на заразените, а работим за това да се отворим - катастрофата е неизбежна, категоричен бе Първанов. И обясни, че няма логика в това хората да искат да ходят по заведения, а да се страхуват по заразата по време на избори.

"Не вярвам в тезата, че хората ги е страх за изборите. Могат да отидат на ресторант, на купон... Не би трябвало да има проблем там, където ще бъдат създадени максимални гаранции за тяхното здраве. Няма да гласуват по други причини - разочароваха се от партиите”, каза Първанов. И прогнозира избирателна активност „близка до нормалната.".

"В Брюксел не успяха да хванат нещата с ваксините, даже ги изпуснаха. Ние сме част от това объркване. Даже стоим по-зле на фона на Европа. Сърбия успява да се ваксинира 10 пъти повече. Защо не направим това, което направиха хърватите - обявиха, че са си договорили количество от Sputnik V", каза още президентът (2002 - 2012 г.).

Според него сега у нас няма никакви идейни различия между партиите и като цяло няма никакви идеи. Има тежък идеен дефицит. Големият проблем е в личностната нетърпимост между лидерите в лявото пространство. Затова не стана голямата коалиция, която би могла да събере подкрепа, така че да отстрани ГЕРБ и десницата от власт, обясни политикът.

"Левицата ще поседи на резервната скамейка и след тези избори. Не е изключено да не стане кабинет и наесен да се отиде 2 в 1. В обществен план не сме готови за избори до дупка. Уви, в последните години от "Позитано" не предложиха сериозни идеи", коментира Георги Първанов. Бившият председател на АБВ отбеляза, че е чул президента Румен Радев за това, че не трябва да има компромиси след изборите, но самият Първанов апелира партиите да определят границите на компромисите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай