Политолог с прогноза дали Слави ще прави кабинет

Ако сме нормална държава, Нинова трябва да хвърли оставка

Политолог с прогноза дали Слави ще прави кабинет | StandartNews.com

 

Неоспорими факти след изборите са навлизането на нови партии в парламента; успехът на една партия, която за пръв път се яви на избори и спечели второ място; поредната победа на управляващата партия; катастрофата на БСП. Това заяви проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател в Нов български университет, в предаването “Бизнес старт”  на Bloomberg .

Стоянов отбеляза, че оттук нататък е важно да разберем какво смятат лидерите на партиите за миналото денонощие, за резултатите от изборите. 

“Ако сме в нормална демократична държава, председателят на левицата трябва да подаде оставка, защото това е катастрофа, невиждана през последните 30 години”.

Според госта сред причините за неуспеха на БСП е липсата на възможност партията да проведе традиционна кампания, тъй като електоратът ѝ “жадува за личен контакт”.

“Това не се е случвало никога и би трябвало да има последствия”, смята той.

По отношение на вариантите за сформиране на следващо правителство Стоянов отбеляза, че “всичко е възможно, особено в българската политика”.

По негови думи тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС например може да значи, че вълната недоволство, която сега е просто висока, "ще се превърне в цунами и ще помете всичко наред".

Стоянов не изключи и варианта за провеждането на предсрочни избори.

Той отбеляза, че в случай, че ГЕРБ-СДС не успеят да съставят правителство, Слави Трифонов и “Има такъв народ” може да “преценят, че е по-добре максимално бързо да се отиде до следващото раздаване на картите, възползвайки се от възможността да оберат още протестен вот и да го консолидират, за да има още по-малко партии в парламента”.

“Предсрочните избори са абсолютно възможни, това е част от демократичния процес”.

По думите на госта никой от лидерите на политическите партии не изнася проблема със справянето с пандемията като единствения или най-важния. “На масата са сложени едни 50 плюс 10 милиарда евро - това е нещото, което блазни всички”, коментира още политологът Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай