Неделя,

Подвижната урна идва с такси и полиция

От: стандарт -
Подвижната урна идва с такси и полиция
A
A
A

 

До последно тази вечер в столицата се търсят желаещи да участват в подвижните комисии за гласуване на хора под карантина и в изолация. Таксита ще извършват транспорта на тези комисии до адресите, а полиция ще ги охранява.

Таксиметрова компания е спечелила обществената поръчка на Столичната община и със свой подизпълнител ще извърши транспорта в изборния ден. Димитър Петков е председател на една от подвижните избирателни секции в София. Тази вечер ще премине обучение, а в неделя ще обикаля от адрес на адрес, за да може хората под карантина и в изолация да гласуват. Казва, че не се притеснява от заразяване, защото преди месец се е сблъскал с вируса, предава БТВ.

„Жена ми беше диагностицирана, а пък аз бях контактен, но в апартамента, в който живеем няма начин да не сме го изкарали всички", споделя Димитър. Цената, която таксиметровата фирма е дала е 390 лева за кола с шофьор, става ясно от публикуваните документи по поръчката. За София трябва да се разкрият 51- а такива секции, т.е. да се осигурят 51-о таксита.

„Секцията обикаля докато изчерпа адресите, но не по-късно от края на изборния ден. След като изчерпа адресите и последният е гласувал, трябва да запечатаме урната с хартиена лента, да напишем часа на последния гласувал”, обяснява Димитър.

До всяко такси с подвижна секция ще има и полицейска кола, която ще охранява. Инспектор Джулия Чалъкова от 1-во РПУ-София ще е част от такъв екип: „Ще ги охраняваме, ще бъдем заедно с тях до адреса, ще се качваме до горе, хората ще гласуват и съответно продължаваме до следващия адрес", разяснява тя.

Сформирането на 2/3 от секциите в столицата все още е под въпрос заради липса

на желаещи.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички