Подвижната урна идва с такси и полиция

До последно се търсят желаещи в столицата

Подвижната урна идва с такси и полиция | StandartNews.com

 

До последно тази вечер в столицата се търсят желаещи да участват в подвижните комисии за гласуване на хора под карантина и в изолация. Таксита ще извършват транспорта на тези комисии до адресите, а полиция ще ги охранява.

Таксиметрова компания е спечелила обществената поръчка на Столичната община и със свой подизпълнител ще извърши транспорта в изборния ден. Димитър Петков е председател на една от подвижните избирателни секции в София. Тази вечер ще премине обучение, а в неделя ще обикаля от адрес на адрес, за да може хората под карантина и в изолация да гласуват. Казва, че не се притеснява от заразяване, защото преди месец се е сблъскал с вируса, предава БТВ.

„Жена ми беше диагностицирана, а пък аз бях контактен, но в апартамента, в който живеем няма начин да не сме го изкарали всички", споделя Димитър. Цената, която таксиметровата фирма е дала е 390 лева за кола с шофьор, става ясно от публикуваните документи по поръчката. За София трябва да се разкрият 51- а такива секции, т.е. да се осигурят 51-о таксита.

„Секцията обикаля докато изчерпа адресите, но не по-късно от края на изборния ден. След като изчерпа адресите и последният е гласувал, трябва да запечатаме урната с хартиена лента, да напишем часа на последния гласувал”, обяснява Димитър.

До всяко такси с подвижна секция ще има и полицейска кола, която ще охранява. Инспектор Джулия Чалъкова от 1-во РПУ-София ще е част от такъв екип: „Ще ги охраняваме, ще бъдем заедно с тях до адреса, ще се качваме до горе, хората ще гласуват и съответно продължаваме до следващия адрес", разяснява тя.

Сформирането на 2/3 от секциите в столицата все още е под въпрос заради липса

на желаещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай