Понеделник,

"Подценяват Борисов, като искат да го надвият на юруш"

От: Стандарт -
190
"Подценяват Борисов, като искат да го надвият на юруш"
A
A
A

Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват. Това заяви пред БНТ бившият държавен глава Георги Първанов.

На въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП, Георги Първанов бе категоричен, че такава е невъзможна.

"Скептик съм, такава коалиция не е възможна. Хората, които са представлявани от тези партии, създадоха прекалено голяма нетърпимост помежду си", коментира той.

Според Георги Първанов президентът е такава фигура, която трябва да бъде обединител на нацията, да олицетворява единството на нацията, както е записано в Конституцията. Освен това той трябва да бъде и коректив на правителството.

По думите му Румен Радев, ако спечели втори мандат,  най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години.

"Не може да имаме други очаквания, след като такива са били първите му четири години. Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. Президентът казва, че не бива да има задкулисни действия, но без преговори няма как да стане. Толкова противоречиви са партиите, които се очертават като бъдещи парламентарни формации, че няма как да няма тежки преговори. Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник - и социален, и политически. Във времето на учителската стачка, която продължи няколко месеца, в президентството се събраха представители на правителството, парламента и синдикатите и бе намерена правилната формула. С други думи, президентът трябва да има споделена отговорност", коментира Първанов.

,,Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика. Така беше и през 2005 г., когато формирахме Тройната коалиция'', отбеляза още той.

Георги Първанов не приема тезата, че можем да оставим възрастните хора да горят като съчки или да пренебрегнем риска от пандемията.

"Аз съм привърженик на по-твърдите мерки до момента, когато излезем от ситуацията. Като цяло Щабът се справя нелошо, но сега ситуацията става драматична. Решението на този проблем трябва да оставим на специалистите'', обяви той като коментар на думите на доц. Мангъров за "съчките" и развитието на пандемията.

,,Когато съм създавал АБВ, съм залагал на едни почтени цели и именно около това се обединиха много ярки и силни фигури и бих искал този образ на АБВ да бъде запазен. По-добре да си по-малко популярен, но да останеш почтен'', отговори Първанов на въпрос дали сегашното ръководство на АБВ търси предизборна популярност покрай кандидатурата на доц. Атанас Мангъров.

 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com