Паника в партийните среди

Договорът Марешки изненада всички

Паника в партийните среди | StandartNews.com

Само ден след официалното представяне на Договора Марешки, заваляха жалби към ЦИК. Въпреки, че  лидерът на ВОЛЯ говори повече от месец за този безпрецедентен акт, опонентите изглеждат стъписани. Те са обръщат към ЦИК с надежда да намерят някакво формално основание да спрат инициативата за горива на справедливи цени и безплатни лекарства за ученици и пенсионери. От комисията, обаче, едва ли ще нагърбят да вършат мръсната работа на партийните централи.

В екипа на предприемача се шегуват, че договорът е изненадал другите партии като „първи сняг – пътно почистване“ -  всички знаят, че предстои, но паниката настава, когато се случи. Очевидно никой не е подозирал, че от ВОЛЯ ще стигнат докрай, тъй като този ангажимент е новаторски не само за България, но и за световната политика, въобще.

Само за първите 2 дни от обявяването, Патриотичната Коалиция отчита над 100 000 подписани документа. На този фон, едва ли някой ще има куража да провокира народното недоволство с интерпретации относно допустимостта на договора.

Натискът все пак е огромен, защото Договорът Марешки руши един 30 годишен модел на празно политическо говорене и го заменя с конкретика, задачи, срокове и неустойки. По този повод, Веселин Марешки заяви по Националната телевизия:

Договорът е безпрецедентен, защото създава само права за гражданите без задължения. В което има известна ирония, защото на права без задължения досега  се радваха само политиците. Това е първият по рода си акт, в който политически лидер и партия се ангажират да изпълнят свое обещание и при неизпълнение дължат персонална неустойка на всеки, който го е подписал. Гражданите възлагат, а политиците изпълняват!

Анализатори твърдят, че паниката в партийните среди не идва толкова от очертаващия се изборен успех на Патриотичната Коалиция ВОЛЯ и НФСБ, а по-скоро от промяната на отношенията партия – гражданин. Еманципацията на избирателя – това е истинският страх на старата политическа класа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай