Новият кабинет - красива опаковка без мандат

Това е прогнозата на Димитър Ганев от Тренд

Новият кабинет - красива опаковка без мандат | StandartNews.com

Ако след изборите се състави кабинет, ще се търси някаква по-красива опаковка на това правителство. Това заяви пред БГНЕС политологът Димитър Ганев от "Тренд".

Съгласно сегашната електорална картина той очаква първите две партии да бъдат ГЕРБ и БСП. Партията на Слави Трифонов и ДПС също ще присъстват в следващия парламент, както и "Демократична България".

Според него съставянето на правителство ще бъде трудно предвид факта, че по-голямата част от партиите са заявили, че няма да участват в управление с другите формации. Евентуалният коалиционен кабинет по негови думи може да се брандира като експертен, програмен и т.н.

 Ганев предупреди и че ако се продължи с ръста на заразени, това ще се отрази и върху избирателната активност в страната. Той допуска, че декларираната избирателна активност в социологическите проучвания ще бъде по-висока от реалната на 4 април.

По думи на социолога тайната на успеха за ГЕРБ е именно коронавирусът, чиято втора вълна през есента е занулила интензитета на антиправителствените протести.

Заради издръжливостта на Бойко Борисов да не подаде оставка през септември, каквито намерения без всяко съмнение имаше - той беше в оставка на полусъединител, той се намира сега в по-добра позиция именно заради COVID-19, отбеляза Ганев.

Той бе категоричен, че БСП не се намира в най-добрата си форма и не присъства, както е присъствала при предишни кампании.

От друга страна по думи на социолога ДПС изглеждат в добра кондиция.

Според Ганев липсата на конкурент означава, че Движението има шансове въпросните 100 000 гласа, които получиха ДОСТ през 2017 г., да бъдат върнати като електорат. По негови прогнози ДПС може да очаква до 400 000 гласа на тези избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай