Петък,

Нинова: 6500 лв. еднократна помощ за първо и второ дете

От: Стандарт -
288
Нинова: 6500 лв. еднократна помощ за първо и второ дете
A
A
A
  • Представихме план за първите 100 дни управление на левицата
  • Тя ще бъде за родители, които се осигуряват, казва Корнелия Нинова в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"
  • Държавата да поеме дълговете на общинските и държавните болници
  • Близо 790 000 семейства ще плащат по-малък данък
  • В първите 15 дни ще въведем данъчна ваканция за бизнеса

- Г-жо Нинова, огласихте управленска програма за първите 100 управление на левицата. Това изглежда като заявка за премиерски пост, а вие досега се въздържате от това да кажете кой ще е премиер, ако БСП вземе управлението. Вие ли ще бъдете?

- Това, което направихме е модерна европейска практика. В редица европейски държави партията, която претендира да управлява излиза с такава програма за първите 100 дни преди изборите, за да са наясно избирателите какво избират.Освен това в тази ситуация смятаме, че е още по-наложително, защото има нужда от спешни действия буквално в първите дни при спечелване на избори в няколко посоки:

за опазване живота и здравето на хората

за възстановяване на икономиката

за повишаване на доходите и осигуряване на работа.Това са мотивите ни да излезем днес с такава конкретна и ясна програма.Заявката я знаем - 4-те най-важни проблема:

Здравеопазване, икономика, социална политика и образование.Можем да ги решим. Ето нашите конкретни предложения.

- Голямата критика към ГЕРБ е, че се нарушава ваксинационният план. Вие включвате определени мерки във вашата програма за управление за първите 100 дни. По какъв начин смятате да решите тази криза.

- До първата седмица от тези 100 дни актуализиране на списъците на възрастните хора, хронично болни и хората на първа линия.До 2 седмици служебно доставяне от РЗИ на ваксините на личните лекари, които да започнат ваксинация по тези списъци.До 1 месец програма, организация и отделяне на ковид болници и чисти болници, за да могат и хората, които страдат от други заболявания да имат достъп до лечение.Веднага, буквално от първите дни начало на разговори за доставка на ваксини - китайска и руска. Австрия вече е договорила 1 000 000 броя ваксини "Спутник V".Веднага, буквално в първите 7 дни забрана на продажба на държавни и общински болници, защото в момента знам поне 2, където минах в страната - в Старозагорско и Пазарджишко са на масата на продажба. Общински болници за продажба в тази криза е абсурд.

- Докато беше здравен министър сегашният финансов министър Кирил Ананиев каза, че ще се продават имоти на болници или крила на болници, които не работят, за да могат да се покрият дълговете на болниците. Знаем, че особено общинските болници имат много дългове. Не приемате ли такъв вариант за покриване дълговете на болниците?

- Не, той е временен и няма ефект. Ще се продаде едно имущество и временно ще се покрие дългът, но тези болници по модела, по който функционира здравеопазването ще натрупат нови дългове, а няма да има какво повече да се продава.Нашето предложение е държавата да поеме дълговете на общинските и държавните болници и превръщането им от търговски дружества в лечебни заведения. Затова е необходимо да се направят сериозни законодателни промени, които ще се случат в края на тези 100 дни.

- Вие казвате разделяме ковид болници от чисти болници. Как обаче в един малък град ще разделите лекуването на тези болни, когато има само една болница в града?

- Ще им се осигурява транспорт до най-близката ковид болница. Защото на тези хора, които имат други заболявания, получават инфаркти, инсулти трябва да се осигури адекватно лечение, както и операциите разбира се.

- Доходите са друга много ключова тема, която е важна за всеки един от избирателите. Какво е вашето решение за тези първи 100 дни?

- Още в първия месец ежемесечна държавна помощ във всяко домакинство така както направиха много европейски държави.Изплащане по една минимална заплата на самоосигуряващите се лица, на работещи родителите, които останаха да гледат децата си поради затварянето на училищата и детските градини - 70% от трудовия им доход, но не по-малко от една минимална работна заплата.Това са спешните мерки, които планираме  да изпълним още в първия месец.

- Колко средства ще са необходими за тези спешни мерки и откъде, от кое перо в бюджета ще бъдат взети?

- Пари има достатъчно в държавата. Ако направите една сметка за това колко пари бяха изхарчени в последните месеци от премиера Борисов неконтролирано от парламента и извън бюджета, те надхвърлят няколко милиарда. Важно е как се харчат тези пари. Защото в момента правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" харчат хаотично, предизборно, с краткосрочни цели. Тази програма, която представихме за първите 100 дни струва по-малко от парите, които се похарчиха в последните месеци, но залага дългосрочни политики. Мерки, които ще имат трайно влияние и трайни последици - например подготовката в тези първи 3 месеца за преизчисляване на всички пенсии струва милиард и 200, а 50-те лв., разделено на 4 години е 3 стотинки на ден за възрастния човек, което е страшно унизително, струваше около милиард.

- Ще ги продължите ли тези 50 лв, до момента в който не започне решаване по някакъв друг модел на получаването на пенсиите?

- Да, 50-те лв в този момент, макар и нищо, макар и обидно към пенсионерите, им помага в критичен момент. Но този проблем трябва да се реши дълготрайно с преизчисляване на всички пенсии, което ще доведе до увеличаване на всички пенсии с между 20 и 30%.Разбира се много политика трябва да вложим в първите 100 дни. Много сме заложили за младите хора, за младите семейства, защото те са втората уязвима група с помощи за децата, безплатни лекарства до 14 години, безплатните учебници. Помощите за майчинство за втората година да станат с размера на минималната заплата.6500 лв. еднократна помощ за първо и второ дете на работещи родители, които се осигуряват и редица други мерки, които за 10 минути няма да имам време да представя.

- ГЕРБ ви критикуват, че ще вдигате данъците върху доходите, защото вашата идея, както неведнъж сте споделяли, е въвеждане на прогресивния данък. И за да сведем този въпрос до конкретика - как на един млад човек със заплата над 3 000 лв. вие обяснявате, че трябва да гласува за вас?

- Ако получава да кажем 3 000 лв и има едно дете ще плаща данък върху 2500.v Ако има две деца, ще плаща данък върху 2000. Тоест 1000 лв. ще му останат необлагаем минимум. Що се отнася до прогресивния данък близо 790 000 семейства ще плащат по-малък данък заради семейното подоходно облагане. 120 000 ще плащат малко по-висок и 3 500 000 човека същия както досега. Обясняваме го с желанието за намаляване на неравенствата, за справедливо и солидарно общество. Всички трябва по някакъв начин в тази криза да си помагаме и да бъдем съпричастни. И ще се позова отново и на световна и европейска практика - почти навсякъде, с много малко изключения няма плосък данък. Почти навсякъде е прогресивен.

- Вие обявихте образованието като друг основен ваш приоритет. И нещо много конкретно казвате: по един учебник за един учебен предмет. Безспорно това ще улесни родители, учители, но някак си ще изправите срещу себе си един цял бранш - на книгоиздателите, на съставителите на учебници, които в един момент ще останат без работа.

- Не, едва ли ще останат без работа. По този начин ще гарантираме еднаквост в обучението, защото сега по един предмет по един клас в цялата страна понякога се учи по 11 различни учебници. Освен това най-важно е съдържанието. Привеждане съдържанието в разбираем за децата вид, който отговаря на техните възрастови особености. И да отговаря на истинската българска история и да включва българските класици, българската култура и духовност. По-важно е съдържанието, отколкото технологията. При това за издаването на това съдържание да отговаря държавата. Тоест повече държава в образованието.

- ДДС за книгите и учебниците колко е според вашата програма?

- Ние предлагаме намаляване на ДДС върху храни и лекарства. И няколко думи за икономиката в този 100-дневен план, защото нищо от това, което говорихме досега няма да бъде изразено, ако не е осигурено със средства от икономиката. Спешни мерки в икономиката са необходими като например това, че още в първите 15 дни възнамеряваме да въведем данъчна ваканция за бизнеса и до 45 дни да намалим с 30%?документите, които се подават за помощ по  различни програми в  ковид кризата.И 50% съкращаване на сроковете за плащане на тези пари. Защото фирмите чакат почти по година за помощи. Но най-важното е не само за тези 100 дни. Започваме веднага сваляне на административния, икономически политически рекет върху фирмите.Освобождаване на икономиката от всякакъв натиск. Държавните служби няма да се използват като средство за натиск върху тях. Големите няма да натискат малките и да ги изсмукват от пазара.И правителство, и политици няма да ви искат комисионни, за да получавате обществени поръчки.Така че спасяването от рекета е даване на свобода и въздух на бизнеса. Ще ги помолим те да правят 2 неща: да произвеждат брутен вътрешен продукт и да откриват работни места. А държавата и правителството да бъде зад гърба им и да им помага с всичко, което може.

- Какво бихте казала на избирателите?

- Уважаеми български граждани, не се страхувайте, излезте и гласувайте, ако искате да имаме достъп до здравеопазване, добри доходи, децата ни да бъдат образовани, да живеем спокойно, със сигурност в домовете и на улицата.На 4-ти, 4-ти с номер 4 в бюлетината. С грижа за хората!


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com