Четвъртък,

Лечева: Без здравеопазване ще имаме "евакуирани селища"

От: СТАНДАРТ -
123
Лечева: Без здравеопазване ще имаме "евакуирани селища"
A
A
A

Недостъпното здравеопазване и липсата на вътрешен транспорт бяха основните проблеми, които поставиха жители на малки населени места при срещите си с кандидата за депутат от “БСП за България” Весела Лечева.

Тя представи решението на левицата за подобни населени места, които са отдалечени от общински и областен център. “Решението е обособяване на защитени медицински центрове, които да могат бързо и адекватно да отговорят на нуждите на хората. Не е нормално в 21 век една линейка да си делят две общини с десетки населени места.

Без здравеопазване и транспорт, ще наблюдаваме безучастно все повече населени места, които изглеждат като евакуирани“, обясни Лечева. Тя посочи, че такава инвестиция от страна на държавата ще подобри значително здравния статус на хората. По думите й, освен създаването на поминък, и наличието на адекватна медицинска помощ в малките населени места ще намали обезлюдяването и е първата стъпка за привличане на по-младите хора да отглеждат децата си там. „Вътрешният транспорт има пряко отношение към всичко това. Много от хората се оплакаха, че дори да се сдобият с направление за специалист от личния лекар, то те нямат транспорт, с който да се придвижат до общинския или областен център, където е най-близката болница“, обясни Лечева.

Кандидатът за депутат допълни, че без субсидиране на вътрешния транспорт, никоя транспортна фирма не би се съгласила да работи за такава малка печалба. „Това субсидиране не може да дойде от всяка община, защото общинските бюджети и без това са недостатъчни. Ето защо решението може да бъде осигурено само на централно ниво, от държавата. Това беше и причината да предложа в парламента, когато обсъждахме бюджета на държавата, да се увеличи субсидията за междуселищен транспорт с 30 милиона лева“, посочи Лечева. В предизборната си кампания тя проведе срещи с жители на малки населени места от цялата Великотърновска област като Лесичери, Стамболово, Масларево, Вонеща вода, Беброво, Бряговица, Михалци, Кесарево, Сушица, Леденик, Килифарево и др.

 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com