Лечева: Абсурди изяждат помощта за производителите

Кандидатът за народен представител от БСП се ангажира с намаляване на бюрокрацията и таксите

Лечева: Абсурди изяждат помощта за производителите | StandartNews.com

Кандидатът за народен представител от „БСП за България“ Весела Лечева се срещна с производители на декоративни растения и техни служители. Секторът осигурява много работни места в района на Павликени, а в резултат на кризата губи 70% от приходите си.

ВИЖ ОЩЕ: Лечева: Нужна е силна държава, тя гарантира бъдеще

 „Във време на криза държавата трябва да подпомогне малкия и среден бизнес, защото това е подкрепа и за работните места. Ако не се насочат средства за това, те отново ще бъдат платени от държавата, но под формата на обезщетения за безработица и с цената на фалирали производства. Един от основните ни ангажименти е намаляване на административната тежест, както и таксите, които държавата изисква от производителите“, заяви Лечева пред работодателите.

Според нея нито субсидиите, нито антикризисните мерки имат ефект, ако не бъдат премахнати административните абсурди. Работодателите потвърдиха думите й, като разказаха за спецификите на дейността им и как реално не само нямат подкрепа от държавата, но и са неконкурентоспособни на международния пазар, тъй като получават по-малки субсидии и са натоварени с множество такси.

По думите на Илиян Стефанов, член на управителния съвет на Асоциацията на производителите на декоративни растения, субсидията за тяхното производство е 30 лева на декар, а на запад варира около 250 евро. Те се оплакаха и от двойния стандарт в изискванията за продажба на производството им във веригите магазини – ако са родно производство, трябва да се попълнят множество документи, а ако са внос от Холандия, нужната документация е в пъти по-малко. Друг основен проблем пред производството на декоративни растения е размерът на фитосанитарната такса, която налага държавата при износ.

По думите на специалистите тя е сред най-високите в света, като по този начин прави родното производство неконкурентоспособно, заради отражението й в цените. “Ще отстоявам целенасочена подкрепа и субсидия за производството на декоративни растения, защото вие сте тези, които давате повече работни места и не бива да бъдете приравнявани със земеделските производители. Дейността ви изисква повече разходи, трудоемка е и е нужна повече работна ръка. Субсидията трябва да е съобразена с тази специфика”, каза Лечева. По думите й това е начин да се запази поминъка на населените места от региона. “Същото се отнася и за зеленчукопроизводители. Великотърновска област се слави с най-големи традиции в зеленчукопроизводството, а заради сгрешената политика на неподкрепа този потенциал не се използва”, заяви още Лечева.

На среща с работниците Весела Лечева представи социалните мерките от програмата на левицата, сред които: еднократна помощ в размер на 6500 лева при раждане на второ и трето дете за родители, които са се осигурявали последните 24 месеца, както и данъчни облекчения за млади семейства. Основен акцент в социалната програма на социалистите е и достъпното здравеопазване в малките населени места, както и безплатно образование с един учебник по предмет.

В срещата участие взе и кметът на община Павликени Емануил Манолов, който заяви, че с подкрепата на Лечева са реализирани множество проекти в общината и като народен представител винаги е била съпричастна с местните проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай