Кючюк: Лесните пари от Европа свършиха

Не може една шепа хора да изготвят план за устойчиво развитие на България, каза евродепутатът от ДПС

Кючюк: Лесните пари от Европа свършиха | StandartNews.com

Евродепутатът Илхан Кючюк участва в предизборен дебат на тема “Доходи и икономика” по БТВ радио, където ясно изложи приоритетите в програмата на Движението за права и свободи. Според Кючюк всеки политически дебат – икономически или за политиката по доходите бива смачкан още от зародиш, а противопоставянето на различни групи в обществото е със силата на едноличното управление.

„Ние в ДПС вярваме, че е необходим смислен и спокоен дебат за това как да имаме ускорен, догонващ и иновативен икономически растеж. Доходитe безспорно трябва да растат, но този растеж не може да бъде ускорен, ако е 3-4%. България изостава драстично и е на последно място във всички класации. България е европейска страна от 2007 г., но няма европейски доходи и няма европейски икономически жизнен стандарт. Затова ние смятаме, че е необходим растеж на икономиката от 5-6%.”, категоричен е евродепутатът.

По време на дебата, Кючюк даде за пример наскоро публикуван доклад на Европейската комисия, където много ясно се посочват две тенденции: първата е, че когато има минимална работна заплата, икономиката по-бързо расте и второ, това допринася за социалната кохезия в обществото. Евродепутатът подчерта, че ножицата между бедни и богати в България не се стеснява, а напротив.

„От ДПС сме на мнение, че данъците не трябва да бъдат променяни. Плоският данък доказа своята резултатност и по отношение на високия ръст на чуждестранните инвестиции. Но не става дума за последните години, тъй като има тежко замръзяване на чуждестранните инвестиции. Затова е важно да погледнем сериозно върху възможностите, които ни се предоставят и тук разговорът не трябва да бъде затворен между четири стени. Не може една шепа хора да изготвят план за устойчиво развитие на България, защото лесните пари свършиха. Той трябва да бъде обсъден широко с експертните среди, научните среди, с университетите, с гражданските организации и с бизнесите.”, категоричен е Кючюк.

Евродепутатът изрази възмущение от 10-годишното управление на ГЕРБ и заяви, че демокрацията и държавността в страната са в криза – институционална, икономическа, увеличение на дълга на страната с над 20млрд. лева и пандемична криза, която само оголи недостатъците на здравните, социалните и образователните системи. Не може да се продължава така, не може да се обещава повече от същото, оказа се, че то не работи. България има шанс за радикално модернизиране на икономиката си и този шанс не бива да се изпуска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай