Кючюк: ГЕРБ не може да реформира страната

Държавата има нужда от ключови реформи в образованието, в здравеопазването, в социалната политика

Кючюк: ГЕРБ не може да реформира страната | StandartNews.com

Не вярвам, че ГЕРБ може да реформира страната си. Това заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, втори в листата на Движението в 25 МИР в София, в интервю за бТВ. Време е обаче да кажем, че държавата има нужда от ключови реформи в образованието, в здравеопазването, в социалната политика. Затова ДПС излиза със своя много амбициозна програма, основана на два европейски приоритета – зеленият пакт и дигитализацията. Те ще доведат до сигурно икономическо развитие, категоричен бе Кючюк.

По въпроса за заплатите и пенсиите той заяви, че ДПС не избира популисткия подход да дава предизборни обещания. За нас разковничето е в икономиката, каза Кючюк. И изтъкна: „Голяма част от предизборната ни кампания беше фокусирана върху икономиката. БВП за 11 години управление на ГЕРБ е пораснал със 160%, при участието на ДПС за 8 години в управлението БВП нарасна с 260%. ДПС върна 16 млрд. дълг, ГЕРБ успя да направи така, че имаме 20 млрд. дълг.“.

Според кандидат-депутата от ДПС проблемът с ваксините е показал недъзите не само у нас, но и в европейски план.

„Трябва да се създаде мрежа от правила и обща политика за здравеопазване. Предстои предефиниране на индустриалната политика, доставката на продукти може да се възстанови чрез европейски ресурси. Но нямаме агенция, нови структури трябва да се създадат. Например по лекарствата и други агенции трябва да има. Това ще помогне за по-добро включване на България в процесите на ЕС и ще разкрие нови работни места“, смята Кючюк.

По въпроса за спора със Скопие Кючюк заяви, че има желание за партньорство в Северна Македония.

„Поне декларативно, представители на управляващата партия и на опозицията го показват това“, каза той.

Кючюк призна, че доверието е нарушено и трябва да се върнем към устоите на договора за добросъседство.

„Трябва да има преговори след изборите, общата история е неизменна част и трябва да представим параметрите за общо бъдеще“, каза кандидат-депутатът от ДПС.

„Не бих казал, че има официална политика за език на омразата, но има различни организации на неофициална политика и в София, и в Скопие. Един национализъм поражда друг“, смята Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай