Критиците на Нинова аут от реденето на листи

Ралица Андреева напусна Контролната комисия в знак на протест срещу скандално решение

Критиците на Нинова аут от реденето на листи | StandartNews.com
  • Ралица Андреева напусна Контролната комисия в знак на протест срещу скандално решение

Критиците на Корнелия Нинова няма да участват в реденето на червените листи за парламентарните избори на 4 април. Безпрецедентното решение е взето в четвъртък вечерта от Контролната комисия на БСП. „Страшният съд”, както на „Позитано” 20 наричат комисията на Емил Войнов, постанови, че бившите членове на Националния съвет на БСП не трябва да участват в конференциите на партийните структури по места, които в момента издигат кандидати за депутати. Това потвърдиха за „Стандарт” депутати от БСП.

Решението е взето снощи, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова прати специално питане до комисията. Въпросът на соцлидерката е могат ли отпадналите от Националния съвет на БСП да участват в партийните конференции, на които ще се редят листите с кандидати за депутати, или трябва да бъдат заменени с новоизбрани членове? Мотивът на Нинова е, че в устава на партията няма изричен текст за това, но структурите в страната задавали въпроси. В него обаче пише, че депутати, евродепутати и общински съветници могат да участват в конференциите, дори и да не са в новия Национален съвет, какъвто е случаят с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, например.

Решението засяга поне 90 души. Сред тях са бившият лидер Михаил Миков, бившият председател на парламента Георги Пирински, бившият зам.-председател на БСП Димитър Дъбов, кандидатът за лидер Валери Жаблянов, бившите депутати Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, бившият организационен секретар Катя Николова, социологът Юрий Асланов и др. Голяма част от отритнатите са привърженици на вицепрезидента Илияна Йонова. След социалистите, на които е забранено да участват във форумите за номинации на депутати е и началникът на кабинета на Йотова, допълниха източниците ни.

Казусът с бившите членове на Националния съвет винаги възниква в БСП щом дойде време за редене на листи. Но от 1994 г. досега решението дали да се забрани участието им в номинационните конференции винаги е било отрицателно.  

Според представители на вътрешната опозиция това е начин Нинова за филтрира конференциите по места, за да може да нареди свои хора в листите. На „Позитано” 20 са категорични, че соцлидерката няма да допусне представители на вътрешната опозиция в новия парламент.

По неофициална информация от конференцията на най-голямата организация - Градския съвет на БСП в София, която е планирана за 6 февруари и ще реди трите листи за столицата, трябва да отпаднат около 20 души, които са почти една пета от гласовете и биха могли да изиграят значителна роля при подредбата на листите за кандидатите, в които се гласува тайно. Сред тях са Георги Пирински и дъщеря му Анна, Юрий Асланов, Ваня Добрева и др.

От 31 членове на Контролната комисия 20 са гласували "за" искането на Нинова, а трима - против. И тримата са социалисти с над 20-годишен стаж в контролния орган. Това са бившата дългогодишна негова шефка Валя Богданова, Емил Бехар и Ралица Андреева, която в знак на протест срещу овладяването на комисията подала оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай