Кой ще управлява държавата от петък?

Министрите ще са и на работа,и в кампания

Кой ще управлява държавата от петък? | StandartNews.com

Кой ще управлява държава от петък? Въпросът резонно възниква, след като каймакът на изпълнителната власт се юрна към законодателната. В листите са министри, зам.-министри и губернатори. Целият министерски съвет без вицепремиера Марияна Николова, културния шеф Боил Банов, екологичния Емил Димитров – Ревизоро, са в листите за народни представители.

ГЕРБ заложи на министри и областни управители за вота на 4 април. Борисов е водач в 25 МИР и в Пловдив, заместникът му Томислав Дончев – в Габрово. Красимир Каракачанов води листата на ВМРО в Плевен и Варна, Екатерина Захариева е първа в списъка на ГЕРБ в Пазарджик

Двама министри на ГЕРБ водят по две листи. Здравният Костадин Ангелов и във Варна и Велико Търново, Красимир Вълчев – в Шумен и Стана Загора. Кирил Ананиев е в Перник, Христо Терзийски в Кюстендил, Деница Сачева в Добрич. Петя Аврамова във Враца, Десислава Танева в Сливен, Теменужка Петкова в Търговище, Красен Кралев в Русе. Лъчезар Борисов в листата на Стара Загора, Десислава Ахладова - втора в Перник.

Отделно, анализът на листите на ГЕРБ показва, че голяма част от ръководството на  министерство на регионалното развитие е в кампания – в нея участват е министър Аврамова, и заместниците й Николай Нанков и Деница Николова. Явно всички търгове и процедури ще разписва Валентин Йовев.

Интересно е как ще се развива енергетиката, ако Теменужка Петкова и Жечо Станков, който е в бургаската листа, едновременно са в отпуск, как ще се подготвят  матурите, ако Красимир Вълчев и отговорника за средното образование Таня Михайлова наблегнат на кампаниите си.

Над 10 областни управители също влизат в падпреварата за новия парламент.

Чл. 161. (1) от избирателния кодекс повелява: „Кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.

Отпускът се зачита за трудов или служебен и осигурителен стаж.

Но спасението за държавната власт идва в същия член 161 ок кодекса, алинея (5) – „Разпоредбите  на  ал.  1  не  се  прилагат  за  министър-председателя,  заместник министър-председателите,  министрите,  народните  представители,  президента  и вицепрезидента на републиката. Техните пълномощия продължават и след регистрацията им като кандидати.

Така че, явно министрите ще са и на работа, и в кампания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай