Събота,

Колко души гласуват с машината за час

От: Редактор,сн.БТА -
208
Колко души гласуват с машината за час
A
A
A

Централната избирателна комисия (ЦИК) днес проведe в парламента експеримент колко души биха гласували с машина в средно натоварена секция с 600 души. Целта е да се разбере колко машини трябва да бъдат осигурени в натоварени секции, където има само една.

След това комисията трябва да обяви и процедурата за покупка на още машини, тъй като след промените в Изборния кодекс в големите секции с над 300 души беше премахнато гласуването с хартиени бюлетини.

Eдна от основните критики към това решение е, че машинният вот ще отнема много повече време и е възможно това да затрудни сериозно гласуването.

Тестът продължи един час и в него участваха членовете на комисията, нейната администрация и служителите на парламента, като резултатът ще се умножи по 13 - колкото часове трае изборният ден. 

"В рамките на 1 час са гласували 75 избиратели, при добра организация. 

 Този резултат ще се анализира от ЦИК, заедно с второто пробно гласуване, което ще бъде направено в неделя в Доброславци, като имаме идея да направим още едно в Сливница", заяви говорителката на комисията Росица Матева.

Обмисля се в секциите с над 450 избиратели да бъдат поставяни 2 машини, за да се осигури безпроблемното им гласуване. С една лента могат да гласуват около 750 избиратели, но от ЦИК не изключват вариант тя да трябва да се смени, което ще забави гласуването.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички