Петък,

Ключова прогноза. Какво правителство ни чака?

От: Редактор -
22587
Ключова прогноза. Какво правителство ни чака?
A
A
A

"Създава се усещането, че е много възможно съставянето на кабинет. Тепърва ще видим какви точно ще са неговите характеристики, какво точно ще символизира.

Не бива да ни учудва, ако видим нещо широкоформатно, политико-експертно, подобно на служебното - със запазването на някои министри". Така коментира седмици преди вота на 11 юли нагласите политологът Анастас Стефанов в студиото на "Денят ON AIR".

"Не бива да отписваме фигури, подобни на Кирил Петков, от гледна точка на това, че излъчват прозападността, с които често претендират и "Демократична България", и "Има такъв народ", и формацията на Мая Манолова.

Но това няма да е водещото, тъй като очевидно няма да имаме конструкцията политически лидер и министър-председател, освен ако не се лансира такъв от ДБ, която споделя такава готовност", предвижда Стефанов.

Политологът изтъкна липсата на изявен политически лидер сред партиите на протеста като ранни зачатъци към връщане към парламентаризма.

Социологът Добромир Живков споделя очакванията за хибридно правителство, което да е на границата на политически ангажиран и експертен кабинет. "В този смисъл наистина очакваме такъв тип кабинет вместо типично партиен кабинет с много партийни лица в него.

Напълно съгласен съм, че е много вероятно да видим трансфери от настоящия служебен кабинет към следващия", коментира той.

"Работата на служебния кабинет наистина като ревизия се възприема, отговаря на реваншистките настроения към ГЕРБ и модела "Борисов".

Това обаче създава общото очакване, че следващото правителство трябва да продължи този път и да продължи да гради над ранните зачатъци на възстановяване на доверието в българските институции", коментира той.

 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички