Карадайъ: Който бяга от историята, идва с нечисти намерения

Ние сме тук, в Барутин, помним и благодарим на нашите герои за свободата и достойнството

Карадайъ: Който бяга от историята, идва с нечисти намерения | StandartNews.com

 

 

Екипът на Централния лъч на ДПС почете паметта на жертвите от т. нар. „възродителен процес“ в доспатското село Барутин. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят Йордан Цонев, евродепутатът Атидже Вели и кандидатите за народни представители от област Смолян и Пазарджик положиха венци и цветя пред чешмата-паметник в селото.

Мустафа Карадайъ от Барутин: Който бяга от историята, идва в нечисти  намерения - Труд

Всяка година през март, тук, в Родопите, се прекланяме пред героизма на нашите съграждани от Барутин, Корница, Брезница и Лъжница. Те са наши герои, защото в името на идентичността, честта, достойнството, свободата и демокрацията дадоха живота си, каза Карадайъ. „За съжаление, след 49 години от тези събития, някои хора не искат да ги знаят или искат да ги изкривят“, допълни той.

„ През 1972 г. хората са се събрали тук, пред този чинар, но някои типажи днес от трибуната на НС заявяват, че такива събития не е имало и тези хора са се самонаранявали. Това го каза Красимир Велчев, който бе зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ и е член на Изпълнителния съвет на ГЕРБ“, възмутено заяви Карадайъ. Той припомни, че ДПС е призовало ГЕРБ да се разграничи от Велчев, но това не се е случило. „Напротив, по време на гласуването те бяха единни. За ГЕРБ такива събития не е имало, а сега идват тук да искат гласа на хората“, каза председателят на ДПС.

Мустафа Карадайъ от Барутин: Който бяга от историята, идва в нечисти  намерения - NBOX - Всички новини

„Ние не сме онези, които ще живеем в историята, но ние трябва да си извлечем поуките от нея. Онези, които се опитват да изкривят историята, бягат от нея, а без тези поуки няма как да продължим напред. Този, който бяга от фактическата картина на историята, не е с чисти помисли и намерения“, каза Карадайъ и добави: „Затова ние всяка година идваме тук, за да си припомним историята такава, каквато е, за да си извлечем поуките. Да сведем главите пред героизма на жертвите на онова време. На тези, които отстояха свободата и достойнството. Те направиха така, че днес България да има демократична Конституция и да живее в демокрация.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай