Каназирева: Не приемам “не мога”

Не правя компромиси. Прилагам законите

Каназирева: Не приемам “не мога” | StandartNews.com

Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979г. Завършва ХГ "Св. Св. Кирил и Методий" с английски и немски език. След това завършва "Право" в ПУ "Паисий Хилендарски". Доктор е по Конституционно право с тема на дисертацията "Местната власт в условията на членство на България в Европейския Съюз". Специализира "Британско право и право на Европейския съюз" в "Кеймбридж". През 2014 г. специализира в САЩ по програма "Младите лидери на България. Областен управител на Пловдив от 2019 г. В специално интервю за "Стандарт" тя разказва за огромната работа, свършена в изминалата тежка година и за своите професионални и човешки принципи.

  • Надявам се да забравим езика на омразата в кампанията и да бъдем по-позитивни
  • Да бъда водач на листата в Пловдив-област означава доверие и оценка за денонощния труд
  • Не правя компромиси. Прилагам законите
  • Разчитам на кметовете в региона, те са изключително отговорни
  • Умея да чувам хората и винаги съм имала смелостта да казвам мнението си на глас, казва Дани Каназирева в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Госпожо Каназирева, за Вас се знае, че сте от дамите с твърда ръка в политиката и в работата.
- Не правя компромиси. Прилагам законите. Така съм работила винаги, така ще бъде и в бъдещата ми работа. В същото време няма случай, в който да не ми е оказано съдействие, включително и от премиера Бойко Борисов. Знам как да защитавам обществения интерес и го правя ежедневно, като съм доказала това и през годините като общински съветник, и като областен управител през последната година и половина.
- Казвате, че за Вас има два пътя: Десен и грешен. Защо?
- И освен това винаги съм казвала, че моята лична кауза е да има силни региони и децентрализация. Това е дясната политика, зад която винаги съм заставала и подкрепяла. Аз съм десен, работещ и с добро образование човек, и в това отношение нищо не се е променило.
- Вие сте адвокат, а само на 27 години ставате и политик. Нещо като добавена стойност?
- В Областна управа Пловдив е първият ми държавен пост, но още преди да встъпя в длъжност имах необходимата подготовка. Правила съм сравнителни анализи на редица европейски страни и за мен следващата стъпка за силни региони е въвеждането на второ автономно (регионално) ниво на самоуправление.
- Вие сте водач от гражданската квота в листата на ПП ГЕРБ за Пловдив- област. Как приемате номинацията? 
- На първо място и най-важното - за мен това означава доверие, оценка за наистина денонощния труд, който заедно с моя екип и с подкрепата на кметовете от цялата област свършихме през изминалата година. Защото, наред с пандемията, която беше предизвикателство в световен мащаб, ние посрещнахме и редица други предизвикателства, свързани с опазване на околната среда, с условията за живот на хората, с водоснабдяването и подобряването на пътната инфраструктура. Нямаше проблем, за който да няма незабавна реакция от страна на Областна управа. Понякога физически беше трудно да се справим с всичко, но каквото можем да свършим, го вършим, и то с бързи темпове и с отношение към всеки един човек.
- На какво ще разчитате в тази кампания, която безспорно ще бъде по-различна от всички други до момента, предвид и епидемичната ситуация, и как ще мотивирате хората да гласуват за Вас?
- За мен, на първо място - винаги съм го казвала -  предизборната кампания е трудът, който всеки един от нас е положил и преди още да дойдат изборите, и преди да се говори кой, къде и как ще участва. Първо, разчитам на листата, в която наистина влизат изключително много интелигентни, образовани, млади хора, хора с амбиция да работят за своя регион. Изключително много също така разчитам и на кметовете, защото работата ми с тях през всички тези месеци показа, че те са изключително отговорни - всеки за своята община. Мога да посоча много примери как работихме заедно и преодолявахме всяко предизвикателство.
- Ако спечелите, ще помагате ли отново със същата енергия на всички?
- Мисля, че хората вече ме познават, аз обичам региона си. Пловдив и нашата област са в сърцето ми. Затова и никога не си позволих да направя компромис с обществения интерес. Никога не съм делила хората на цветове, не съм имала различно отношение и към кметовете. Всеки един проблем е приоритетен. Каквото зависи от моя екип, го правим. Така и ще продължаваме.
- Определено миналата година беше тежка за всички общини и жителите им. Кога обаче беше най-трудно, според вас?
- Пожелавам си никога повече да не се върне най-тежкият момент. Това беше ноември и началото на декември, когато 24 часа в денонощието ми звъняха болници, лекари и Спешна помощ. Много граждани се обаждаха да ме молят за помощ. Тук искам от цялото си сърце да благодаря на болниците и на лекарите, на всички медици, които денонощно спасяваха човешки животи. На доброволците, на младите лекари - стажанти и медицински сестри, които влязоха в ковид отделенията на болниците и продължават да дават всичко от себе си. Наистина беше трудно и имаше моменти, в които не съм знаела как и какво точно в коя минута и секунда да направя. Раздадох се напълно. Защото за мен няма значение дали си народен представител, областен управител, кмет. Важно е да си човек. Да помогнеш на непознатия, на нуждаещия се, на този, които има нужда в момента от подкрепа. Това е чисто човешката страна на решаването на всеки един проблем.
- Реагирате много бързо на всеки един поставен проблем на жителите на областта, срещате се непрекъснато с хората, чувате ги. Някои политици обаче, когато отидат в парламента, забравят за своите избиратели.
- Не! Категорично не приемам това. Защото реално най-важното за хората е нещата да се случват там, където те живеят, там където възпитават децата си. Както аз, така и всеки един човек, не иска с години да чака, за да се реши един проблем. Затова за мен най-важното, най-ценното е компетентността, експертизата и темпото. В момента, в който станах областен  управител, първите думи бяха, че не искам да слушам "не може" и "не става". Няма проблем, който не може да се реши. Всеки проблем има решение. Въпросът е да се намери решението и да се изпълни от съответните институции по най-бързия начин. Всичко друго е оправдание и замитане на проблема под килимчето.
- Ще бъдете ли толкова смела и критична в отстояването на позициите си, ако станете част от парламента и дали ще имате смелостта да критикувате и Ваши колеги, не само опоненти?
- Винаги съм имала смелостта да говоря на глас, да казвам мнението си на глас. Така беше и когато станах областен управител. И въпреки многото приказки от политически опоненти, истината е, че през тази година и половина, независимо чий икономически интерес беше засегнат, а вярвайте настъпих много в името на хората, никой, никога нито ме спря, нито ми се обади с обструкции и нареждания. Напротив! Имах пълната подкрепа на премиера Борисов и ресорните министри, за което съм изключително благодарна и за мен това наистина е сериозен знак за бързи темпове при разрешаване на проблемите - както на кметовете, така и на хората. Защото всичко всъщност е свързано, за да имаме един оптимален резултат накрая.
- Въпросът за приоритетите Ви е важен за хората. Какви са те?
- За мен правилният път за развитие на страната близо до хората, е силни региони. Моята докторска дисертация е именно в тази насока, защото тази власт, която усеща пулса на хората, е местната и регионална власт. Имаме в момента силна местна власт, правителството помага и подпомага кметовете на всички населени места, независимо от тяхната партийна принадлежност. Но следващата крачка за мен е създаването на второ автономно /регионално/ ниво на самоуправление, както е в редица европейски страни. Защото, освен общината като община, трябва да мислим и за развитие на целия регион, което включва инфраструктурно развитие, пътна и ВиК инфраструктура, образователна инфраструктура, за да се продължи правилният път на високо темпо на инвестиции в образованието, което е приоритет на настоящето правителство, и не на последно място - здравеопазването като изключително важен акцент, както в големите градове така и в малките населени места. И като пример ще дам, че само за година и половина в Пловдивски регион са ремонтирани и изградени близо 200 километра нова пътна инфраструктура. Сред приоритетите ми е и опазването на околната среда и водите, защото това е свързано с най-важното - здравето на хората. Затова и в Пловдивски регион спряхме дори предприятия, които застрашаваха условията на живот и човешкото здраве.
- Ако трябва с няколко думи да призовете хората - защо трябва да гласуват за Вас и листата на коалиция ГЕРБ-СДС, какво ще им кажете?
- Аз се надявам всички ние да сме ги убедили с нашата работа през тези месеци, които преминаха, със свършеното в областта. Знам, че то не е достатъчно, имаме още много да работим, но това, което мога да им кажа на хората е: Аз съм една от тях, ще бъда плътно до тях и в мое лице ще имат своя глас - било в парламента, било тук, в Областна администрация. Вярвам, че същото е и с колегите ми от листата. Искрено се надявам в тази кампания да забравим езика на омразата, да бъдем по-позитивни, за да се чуят ясни послания и повече хора да гласуват. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай