Изненадата: Не прогнозираха успеха на Трифонов

Това каза социологът Мира Радева

Изненадата: Не прогнозираха успеха на Трифонов | StandartNews.com

Малко над 564 000 избиратели дадоха гласа си за "Има такъв народ". И голяма част от тях дойдоха от чужбина.

Според социолога Мира Радева обаче изненадата по-скоро е в това, че политолози, социолози и анализатори не са прогнозирали успеха на Трифонов. Пред Дир.бг тя казва, че тези резултати всъщност са били предвидими, като най-малкото той е "осребрил" протестният вот. 

На подобно мнение е и културният антрополог проф. Ивайло Дичев. Преди вота пред "Свободна Европа" той казва, че за "Има такъв народ се "готвят да гласуват хора с един двойно протестен вот - от една страна отвратени от политиката, против всички политици, от друга страна - от медиите и изобщо от публичната среда и от правенето на политика".

"Да се гледа на него като на някакъв певец и шоумен, е интелектуално недалновидно. Той не е политически играч от вчера. Най-малко практикуващите социолози трябваше да стъпят на предходния му опит от 2016 г., когато предизвика референдум за мажоритарния избор.

Според нея Трифонов е показал характер и в момента, в който напусна bTV: "Колко хора в публичната сфера биха се лишили от подобен трамплин, от едно такова сладко местенце, което му носи гарантиран доход, за да се хване с нов бизнес проект?".

Всъщност интересът на Слави Трифонов към политиката, също не е чак толкова голяма изненада, тъй като през годините си изгражда образ освен на шоумен и музикант, на критик на статуквото.

Още в емблематичната студентска програма "Ку-ку", от която част е и Слави Трифонов, политическата сатира е на дневен ред,

А преди да стартира "Шоуто на Слави", паметен епизод от биографията на Трифонов е скандалното за времето си предаване "Хъшове" по БНТ. Монтажът, в който тогавашният премиер Иван Костов краде часовника на германския политик Хелмут Кол, или видеоскечът, в който Надежда Михайлова "танцува с кол", се оказват трудни за преглъщане за повечето телевизии.

Не е за подценяване и създаденото след това "Шоуто на Слави", останало на екран 19 г. в една от водещите национални телевизии - всяка вечер, в продължение на много време.

След това бе създадена "7/8 ТВ", където и до днес се случва "Вечерното шоу на Слави Трифонов". Редовни гости в предаването му са именно експерти, които оборват тези на управляващите по почти всички актуални въпроси.

Освен заявките за отношението му към политиката в повечето му предавания, сякаш най-силен тласък за бъдещата му кариера като политик дава референдумът от 2016 г., иницииран от Инициативен комитет с председател Слави Трифонов, пише Дир.бг..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай