Избори ала Навални, Мангъров и една ПКП

Цветанов стана беквокал на Хр. Иванов, Гебрев - знаме на Радев

Избори ала Навални, Мангъров и една ПКП | StandartNews.com
  • Цветанов стана беквокал на Хр. Иванов, Гебрев - знаме на Радев

Изборите почнаха. За едни тържествено, за други божествено, за трети направо срамно. И болезнено.
Докато БСП с апломб обявяваше новата си програма за спасение на България, основаваща се горда и експортна икономика, ГЕРБ се сви под погледа на началника си, който реши министрите му отличници да са водачи на листи, а кметовете - аут от списъците. Да си гледат градовете, да работят за партията и да не мрънкат.
АБВ победоносно развя знамето Мангъров, който пристанал на партията, за да играе вече и политическа контра на всичко свързано с коронавируса. Градската десница постави Цветан Цветанов в

стойка партер
давайки му да разбере, че може и да го припознае, но само като фронтмен по фланга с ДПС. А президентът замени отчета за 4-ата си година с предизборен щурм. Обяви чрез съветника си Маринов повторното си кандидатиране и то като независим.
Противно на всички очаквания, кампанията у нас бе открита от руснак. Едва ли, когато опозиционерът Алексей Навални е пътувал със самолета от Германия за Русия, си е представял, че ехото от завръщането му в родината ще стигне до Черно море по-бързо от Су-57, за да се превърне на българска земя в политически плакат, който всеки у нас ще използва според интересите си. Намери най-големия си защитник в лицето на премиера
Борисов, превърна се в предизборната бухалка на президента Радев срещу властта, а накрая - стана ябълка на раздора между родните ни ястреби.
Челният сблъсък в кампанията откри Борисов в събота, питайки Радев защо оглушително мълчи за ареста на Навални. А съветникът му евродепутат гузно избягал от вота в Брюксел за освобождаване на опозиционера. Час по-късно
Радев

натисна спусъка на словестната картечница
срещу Борисов, но йезуитски премълча Навални. Не каза дума за него, но се впусна в бясна защита на Емилиан Гебрев - довереника на афериста Цветан Василев, който чрез руски КГБ връзки и олигарха Константин Малофеев пробва да сложи ръка на "Дунарит". Това отприщи спаринг с Антон Тодоров по въпроса бити ли са протестиращите от полицията на жълтите
павета или демонстрантите са пробвали да палят полицаи. Което пък постави в небрано лозе соцлидера Корнелия Нинова. Напълно в духа на новите любовни отношения между нея и Радев, публично демонстрирани на консултациите за датата на вота, Нинова се почувства длъжна да защити президента. Но на фона на личните си връзки с Решетников, лаконично обяви само: "Навални е вътрешен проблем на Русия".
Най-забавна от всичко бе вътрешната драма,  която Навални породи в ястребите у нас. Те се събраха на общ протест пред руското посолство, но като се видяха, разбраха, че се мразят. Цветан Цветанов най-после си намери мястото. Застана до щурмоваците на Христо Иванов от "Да, България" и до професионалните протестъри от БОЕЦ, но групичките го отритнаха. И с викове: "Марш с апартаментите оттук", "бойците" го изгониха.
Всъщност,

най-унизителен бе предизборният старт
именно за бившия втори в ГЕРБ. Отровното трио го отряза от заверата с Мая Манолова, Радев се смили да го покани на опашката на консултациите, Корнелия Нинова се срещна с над 40 партии, но не и с него, социолозите му дават 0,5% на вота. За капак градската десница го освирка. Затова, разбирайки че няма да влезе през парадния вход на изборите, бившият втори в ГЕРБ реши да изпълзи през прозореца на щурмовака Христо Иванов. И да му се натегне с думите: "Когато гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС".
Лидерът на републиканците намери микрофон в приятелската бТВ, за да разказва истории за ловното стопанство край Шумен, интересни само за любителите на конспирации. Защото онези, които са свидетели на десетките му партийни завери там, умираха от смях.
Болката на Цветанов по отношение на ДПС всички я знаем. Бившият втори така и не можа да преглътне, че въпреки полицейщината, репресиите и административната маша, докато беше на власт, така и не можа да превземе
Родопите. Още по-малко Смолянско. Там го запомниха само като разносвача на агнета, забучени на кол по време на пищните чевермета в Златоград. И като най-бързия плувец в спортния басейн в Смолян, ремонта на който той определи като голямата цел за региона.
Като няма с какво да напомни на родопския електорат за себе си, реши да прибегне до интригата. За Ягодинската пещера, на която ДПС уж хвърлила око. Ден по-късно спортният министър официално опроверга бившия си съпартиец. А внезапния пещерен интерес на Цветанов се отдаде на мераци на ортаците му - братя Вълневи, зарязали родното доспатско землище преди години, за да поемат по дългия си път към Чикаго, а сега и назад.
В загрявката около предизборната надпревара на преден план се очертаха беквокалите на анти дпс-кампанията. Цветанов, който ще подгрява, за да обслужва Христо Иванов и Калин Вельов, който ще припява на Караянчева предизборно в Кърджали. Тонът му за песен бе даден в парламента в четвъртък. Той използва парламентарната трибуна, за да направи музикално-медицински анализ на звука П и предаването на заразата от коронавирус чрез него. Перкусионистът заключи, че абревиатурите БСПе и ДПеС за "опасни за здравето".
Вместо да изпише вежди на Караянчева, той обаче й докара сълзи
след последващата убийствена реплика на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, състояща се от един единствен въпрос: "Абревиатурата ПКП влиза ли в тази форма или не влиза? Така той даде на всички ясно да разберат, че ваксина срещу политически грешки няма. А да се разчита на прословутата толерантност на ДПС, оттук нататък е доста неразумно. Независимо дали става дума за аматьори или динозаври на родната политическа сцена.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай