Неделя,

И затворниците гласуват на 4 април

От: Мартина Суботинова -
232
И затворниците гласуват на 4 април
A
A
A

Избори в пандемия ще се проведат и зад решетките. Около 1500 са затворниците и арестантите, които ще гласуват на 4 април, предаде bTV.

По закон право на избор имат само онези, които не излежават присъди и не са под запрещение.

Заради вируса затворниците ще гласуват при засилени мерки за сигурност и безопасност.

„Различното на тези избори ще бъде необходимостта да предпазим както самите избиратели, така и членовете на СИК, така и нашите служители, които ще имат определени задължения с изборния процес – максимално да ги предпазим от евентуално заразяване“, казва Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

В Софийския затвор право на глас имат 140 души. За да няма струпване пред урната избирателите ще пристигат на групи.

„Задържаните ще бъдат конвоирани от 4 до 6 човека. Гласуват един по един. Охраната ще бъде усилена“, обяснява Емил Велков, служител в затвора в София.

Избирателната секция ще бъде в един от кабинетите и ще е оборудвана с дезинфектанти, маски и химикал.

Предвидени са и подвижни урни в случаи на карантина заради коронавируса. Условието обаче е избирателите в изолатора да са поне десетима.

„Техните близки нямат никакви основания да се съмняват в това, че за тях ще бъдат положени съвършено адекватни грижи“, казва Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

Администрацията и охраната ще следят за спазването на мерките, а гласуването зад решетките ще е само с хартиени бюлетини.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com