Неделя,

Гранитски: Ще върнем класиците в учебниците

От: СТАНДАРТ -
287
Гранитски: Ще върнем класиците в учебниците
A
A
A

В следващия парламент, заедно със Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти, ще работим за приемане на Закон за защита на българския език. Ще настояваме и за връщане в учебните програми на класиците, които бяха изхвърлени от учебниците по литература. Ще се борим и за увеличаване на часовете по български език и литература. Това каза член-кореспондент Иван Гранитски, кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР, по време на дискусия на тема "Литература и национална идентичност". В нея взеха участие председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова и Боян Ангелов, който е поет и председател на Съюза на българските писатели. Дискусията беше открита от лидера на БСП – София Калоян Паргов.

Иван Гранитски изтъкна, че през последните години се наблюдава тежка редукция на български писатели от учебниците по литература и история.

„Имаше редица опити за реформи, които бяха замаскирани зад уж благовидни предлози. Но вместо да се пристъпи към една умна редакция на идеологическите елементи в българското образование, под претекста за реформи беше направен опит да се ревизира фундамента на българската литература. Всички – учители, родители и ученици, са потърпевши от тези тежки кастрации на българската литература“, заяви Гранитски, който е основател и собственик на издателство „Захари Стоянов“.

„Трябва да има по един учебник, който да показва стойностната българска литература, която е оцеляла във времето“, смята Боян Ангелов. По думите му ако не се защити българския език и в частност родната литература, държавата ни е обречена на гибел.

„Свободата на печата е в основата на едно демократично общество. Именно поради тази причина толкова болезнено отеква натискът, който се оказва върху българските медии днес. Тази политическа и икономическа зависимост, която изпитват нашите медии, оказва много сериозно влияние върху поведението на журналистите“, заяви от своя страна Снежана Тодорова.

По думите й е много страшно, че нашите управляващи не виждат никаква вина за това. „Всички знаем мнението на премиера, че няма по-свободни медии от нашите“, каза Тодорова.

„Неслучайна е и критиката от ЕС, че ние сме на едно от последните места по свобода на словото“, допълни Гранитски.

„Години наред творческите съюзи в България не получават никаква помощ от държавата. Това е не само скандално, но и абсурдно. Но има държавни субсидии към НПО-та, частни структури и други неясни организации, които извършват една подривна дейност към националната ни идентичност. Надявам се, че в следващия парламент ще има малко по-разумни хора, които да поставят въпроса за една разумна субсидия на творческите съюзи“, каза Гранитски. Според него трябва да има държавна стратегия и политика към тези съюзи и техните издания.

„Да се надяваме, че в следващия парламент ще влезе критична маса от такъв тип мислещи хора, които ще подменят досегашните порочни тенденции“, каза Иван Гранитски.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com